Fejlesztéssel a szűkülő piac ellen

0

A Mátrapromet Kft. szakipari szolgáltatások kivitelezésével foglalkozik. A viszonylag fiatal vállalkozás a kezdetekhez képest jelentősen szélesítette tevékenységi körét annak érdekében, hogy ügyfeleik igényeinek mindig megfelelhessen. A skála bővítéséről, fejlesztésekről, és a szakipar jelenlegi nehézségeiről Báldy Lászlóval, a vég ügyvezetőjével beszélgettünk.

Mivel foglalkozik a Mátrapromet Kft.?

Komplex szakipari tevékenységet végzünk, mely lefedi a korrózióvédelmet, állványozást, szigetelési, alpintechnikai és bádogozási feladatok elvégzését, illetve technológiai berendezések tisztítását. Úgy gondolom, hogy ezekben mind-mind nagyon jók vagyunk.

Kik az ügyfeleik, megrendelőik?

Fő megrendelőnk a MOL Nyrt., országszerte minden telephelyén dolgozunk, de ezek közül is főként a Dunai Finomítót emelhetem ki. Ezen kívül referenciáink közt megemlíthetem a Hankook-ot, a Balaton Uszodát (Balatonfűzfő), a Testnevelési Egyetem uszodáját, és ehhez hasonló további intézményeket, ipari létesítményeket. Jelenleg főként az olajipari és petrolkémiai megbízások a jellemzők. De nem vagyunk elköteleződve egyetlen iparág irányába sem, olyan vállalkozásoknak dolgozunk, akiknek szükségük van a munkánkra.

Jellemzően oly módon kerülünk kapcsolatba a megrendelővel, hogy részéről felmerül egy gépészeti átalakítás, javítás szükségessége, mely megfelelő kivitelezéshez szükség van a mi segítségünkre is. Először műszeres vizsgálatokkal felmérjük a helyszínt, majd a vizsgálatot követően kivonulunk, előkészítjük a felületet – akár homok-, vagy szemcseszórással, akár kisgépes csiszolással -, majd a már meghatározott javítási feladatokat elvégzi az ezzel megbízott szakember gárda, ezt követően pedig ismét mi jövünk. Ekkor újabb felületkezelést hajtunk végre, majd elvégezzük a korrózióvédelmet, szükség esetén pedig e munkafolyamatok során el tudjuk végezni az állványozást, bádogozást, vagy szigetelést is.

A mi munkánk szinte minden esetben egy-egy gépész kivitelezéshez, javításhoz kapcsolható, ezért szorosan együttműködünk gépészeti vállalkozásokkal.

Mi az, amiben igazán jónak tartja a Mátrapromet Kft-t? Mi miatt érdemes Önöket választani?

Méretünkből adódóan – 40-45 fő alkalmazottal dolgozunk – rendkívül rugalmasak vagyunk, mely nagy előny számunkra. Emellett azonban a szakipar széles spektrumát lefedjük.

Tapasztalatunk is jelentős, ugyanis a jogelőd vállalkozás a ’90-es években alakult, a Mátrapromet Kft. pedig 2008 óta van jelen a piacon. A tevékenységi körünket folyamatosan bővítjük, ugyanis korrózióvédelemmel 2008 óta, állványozással néhány éve kezdtünk foglalkozni, a szigetelés, bádogozás pedig még csak tavaly óta van jelen a portfóliónkban.

Mi miatt volt szükség tevékenységük folyamatos bővítésére?

A megrendelői igények miatt szélesítettük a portfóliót. Egyre sűrűbben kerestek meg bennünket komplex igényekkel. Ez azt jelenti például, hogy egy cég korrózióvédelemmel szeretett volna megbízni bennünket, de a feladat kivitelezéséhez állványozásra is szükség volt, mellyel akkor még nem foglalkoztunk. Ahogy azonban egyre több ilyen és ehhez hasonló igény merült fel, egyre több szolgáltatás jelent meg a palettánkon.

Azzal, hogy bővítettük a tevékenységünket, gyakorlatilag a szükséges kivitelezési munkákat egy kézből tudjuk biztosítani a megrendelőknek. Ez nagy előnyt jelent, hiszen nem kell másokkal együttműködnünk, illetve más vállalkozásokra várnunk és a munkáinkat összehangolnunk, teljesen magunk ütemezzük a feladatokat.

Kapacitásuk bővítésére Európai Unió által finanszírozott pályázati forrásban részesültek. Ez a bővítés pontosan mire vonatkozott?

Az elnyert támogatásnak köszönhetően két nagynyomású mosóberendezést szereztünk be, melyek segítségével technológiai berendezéseket, hőcserélőket tudunk tisztítani annak érdekében, hogy karbantartásra alkalmasak legyenek. Főként olyan területeken tudjuk alkalmazni a mosókat, ahol tűz- és robbanásveszélyes anyagokkal szennyezett berendezéseket kell karbantartani, hiszen szennyezett állapotban nem lehetséges a karbantartást elvégezni a veszélyhelyzet miatt. A megvásárolt eszközökkel megfelelően tudjuk elvégezni a tisztítást, ugyanis ezek 2-2.500 bar-os nyomással dolgoznak.

Hogyan látja a vállalkozás jövőjét? Mit gondol, hol tartanak 3 év múlva? Milyen további terveik vannak?

Azt látom, hogy folyamatosan szűkülnek a lehetőségeink, ezért nagyon elégedett lennék azzal, ha a jelenlegi megbízási volument meg tudnánk tartani.

Fejlődési lehetőségként azonban szóba jöhet a Paksi Atomerőmű bővítése, bízom benne, hogy sikerül bekerülnünk az alvállalkozók közé.

Továbbá szükségesnek látom, hogy a korrózióvédelem területén fejlesszünk. Terveim közt szerepel egy zárt szemcseszóró üzem megépítése, természetesen a környezetvédelmi előírások szigorú figyelembe vételével. Emellett állványozási tevékenységünket is fejlesztenünk kell az ügyfeleink igényei alapján. Jelenleg ezek az irányok körvonalazódnak számomra.

Hogy érti, hogy szűkülnek a lehetőségeik?

Százhalombattán van a telephelyünk, gyakorlatilag a központunk, itt pedig az utóbbi időben jelentős beruházások nem történtek, illetve nem is várhatók. Tehát számunkra, helyben a karbantartás az, ami munkát biztosít. Azonban e téren is adottak a lehetőségek, hiszen, ha nincs beruházás, akkor a karbantartandó eszközök száma sem növekszik.

Természetesen országosan dolgozunk, nem korlátozódik a tevékenységünk a erre a régióra, de minél messzebb megyünk Százhalombattától, annál inkább csökken a versenyképességünk. Annak érdekében, hogy ezt a helyzetet, illetve az ebből adódó nehézségeket kezelni tudjuk, Tiszaújvárosban létrehoztunk már egy telephelyet.

Mi az, ami fejlődésük legnagyobb gátja lehet Ön szerint?

A fejlődés financiális oldala szabja meg számunkra a korlátokat. Mi is, mint minden vállalkozás, akkor tudunk fejleszteni, ha a munkánkra van igény, megrendelés. Egy-egy beruházás, eszközbeszerzés előtt nagyon alaposan meg kell fontolnunk, hogy vissza fogja-e hozni az árát az adott berendezés. Folyamatosan figyeljük a lehetőségeket, a konkurens vállalkozásokat, és több tényező alapos megfontolása után hozzuk meg a döntéseinket. Nem szeretnék ugrásszerű növekedést elérni, lassan, de biztosan szeretném gyarapítani a vállalkozást.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre, beszállítókra nyitottak?

Nincsenek megkötéseim, szívesen ülök le mindenkivel tárgyalni. Ha pedig meg tudunk egyezni, akkor kezdődhet a közös munka. Jó lenne, ha érkeznének új megrendeléseink. De ez is egy kétélű helyzet, ugyanis jelenleg a kapacitásunk 90-100%-a ki van használva. Emiatt is gondolkodom további fejlesztéseken, beruházáson, új megrendeléseket csak akkor tudunk vállalni, ha van rá kapacitásunk.

www.matrapromet.hu

Előző cikkNagy az igény a pelletgyártásra
Következő cikkKreativitásunk teremtette meg a biztos hátteret a cégünknek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here