Fejlesztések terén sosincs megállás!

0

A fémiparban folyamatosan változnak a trendek, egyre nagyobb teret hódít az ipar 4.0, ezért ha valaki nemzetközi nagyvállalatok beszállítója akar maradni, mindig lépést kell tartania. Jól tudja ezt Nagy László is, a MET-NA Kft. ügyvezető igazgatója, akivel 30 éve tartó folyamatos fejlesztéseikről, különleges partnerkapcsolataikról, és terveikről beszélgettünk.

Mivel foglalkozik a MET-NA Kft.? És mi az, amiben igazán jók Önök, miért érdemes Önöket választani?

A MET-NA Kft. fémmegmunkálással foglalkozik, jogelődünket 1986-ban még édesapám alapította. Azóta folyamatosan fejlesztjük a vállalkozást.

A fémforgácsolás teljes palettáját lefedi szolgáltatásainknak, CNC esztergálást, marást végzünk CNC megmunkáló központokkal, de végzünk köszörülést, hónolást, hegesztést, gravírozást és mérést is. Beszállítói tevékenység keretein belül végezzük ezeket a feladatokat, nagy múltú multinacionális vállalatokkal állunk partnerségben. Számukra különböző forgácsolt alkatrészeket szállítunk, kész, vagy félkész termék formájában.

És, hogy miért érdemes bennünket választani? Szakmai múltunk, tapasztalatunk mindenképpen említésre méltó, de jelenleg is együtt dolgozunk nemzetközi és hazai vállalatokkal egyaránt. Úgy vélem, hogy partnereink egyfajta referenciaként szolgálnak minőség és megbízhatóság szempontjából is.

Emellett évről évre folyamatosan fejlődünk, növünk, fejlesztjük üzemcsarnokainkat, technológiai eszközeinket. Fiatalos, lendületes, nyitott vállalkozás vagyunk, melyet úgy gondolom, annak is köszönhetünk, hogy mindannyian fiatalok vagyunk, minden vezető munkatársunk 40 év alatti.

Szinte minden szakmai kiállításon részt veszek, hogy a lehető legtöbb technológia újdonságot, trendet magamba szívhassam, és a számunkra megfelelőeket meghonosítsuk a MET-NA Kft-nél. A technológiai újdonságok alkalmazásával versenyelőnyhöz jutunk a konkurenciával szemben.

Fontos számunkra, hogy lépéselőnyünk legyen a konkurens cégekkel szemben, ugyanis a multikkal együtt dolgozni nem mindig fenékig tejfel. Komoly követelményrendszereknek kell megfelelnünk, nem csak a minőség tekintetében, hanem további pluszszolgáltatásokat kell biztosítanunk a megrendelők számára. Ide tartozik például egy megfelelő – ma már elengedhetetlennek számító – vállalatirányítási rendszerszer megléte, melynek segítségével össze vagyunk kötve a megrendelőinkkel. Ezen kívül további elvárás az EDI rendszer megléte, és egyéb, ipar 4.0-hoz kapcsolódó szolgáltatások biztosítása. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően a megrendelések teljesen automatizáltan érkeznek be hozzánk, ezáltal nincs hibalehetőség, továbbá az adminisztratív feladatokat is csökkenti. Az e fajta fejlesztéseket továbbra is folytatjuk, úgy vélem, hogy ez által lehetünk a kor elvárásainak megfelelő vállalkozás.

Név szerint mely vállalatoknak szállítanak?

Fő megrendelőnk a Knorr-Bremse Kft., a piacvezető vasúti fékrendszer gyártó. Velük 1998 óta folyamatosan együtt dolgozunk, tehát tényleg komoly kapcsolatról van szó. Rajtuk kívül nagy volumenben szállítunk alkatrészeket az amerikai érdekeltségű DANA-nak, mely gazdasági és földmunka gépek futóműveinek gyártásával foglalkozik. Szintén komoly megrendelőnk a ZF Hungária Kft. és a BPW-Hungária Kft. is.

Összességében 15 vállalattal dolgozunk együtt. E vállalatok mind külföldi érdekeltségű multinacionális cégek, az említett 15 vállalat 60%-ának esetében a magyar leányvállalat részére szállítunk, a maradék 40% esetében pedig a külföldi cég direkt beszállítói vagyunk. Sajnos csak egyetlen magyar vállalat számára tudunk beszállítani, ez a cég pedig a RÁBA Járműipari Holding Nyrt.

Fémmegmunkáló tevékenységük fejlesztését az Európai Unió támogatja GINOP pályázat keretein belül. Pontosan milyen fejlesztésről van szó és milyen eredményeket várnak tőle?

2017 végén tájékoztattak bennünket a pályázat elnyeréséről, melynek keretein belül egy nagy beruházást fogunk végrehajtani. Ennek egyik fontos eleme egy ingatlan beruházás lesz, növelni fogjuk a rendelkezésünkre álló üzemterületünket, és egy 500 m²-es szociális részleget fogunk felépíteni. Erre amiatt van nagy szükségünk, mert 210 fővel dolgozunk jelenleg, a meglévő szociális részlegeink pedig már nem megfelelőek ennyi alkalmazott számára. Ez az épület szociális részből, ebédlőből, kantinból fog állni, mely a mai kor minden követelményének eleget tesz, és kulturált munkakörülményeket biztosít a munkatársak számára.

Továbbá bővíteni fogjuk az üzemcsarnokot, mely lehetővé teszi új projektek fogadását és a gyártási kapacitásunk bővítését.

Az ingatlanfejlesztések mellett pedig 4 gépet is fogunk vásárolni, melyek közül 2 a kapacitásbővítést eredményezi, a másik 2 pedig eszközcserére vonatkozik, mely technológiafejlesztést eredményez.

Mi alapján szoktak fejleszteni? Megrendelőik konkrét igényeket támasztanak Önökkel szemben e téren?

Vevője válogatja, hogy mire van szükségük. Vannak olyan megrendelőink, akikkel stratégiai partnerségben állunk, az ő esetükben a bevált módszer az, ha konkrétan megmondják, hogy pontosan milyen területen szeretnék, hogy fejlesszünk. Többször is előfordult már, hogy olyan igénye merült fel egy-egy partnerünknek, mely megvalósításához technológiai fejlesztésre volt szükségünk.

De ez természetesen a legtöbb esetben nem így történik, nekünk kell a vevői igényeket látnunk, felismernünk. Ismerjük a vevőinket, a termékkörüket, tudjuk, hogy milyen alkatrészeket és hova gyártanak, milyen időtartamok alatt futnak ki az alkatrészek, stb., és tudjuk, hogy milyen piaci változások vonatkoznak egy-egy alkatrészre. Ezek alapos összevetése után határozzuk meg a fejlesztési irányainkat, a szükséges gépeket, és a beruházások részleteit.

Nagyon szoros kapcsolatra van szükségünk a stratégiai partnereinkkel, ez elkerülhetetlen.

Hogyan látja vállalkozását 3 év múlva? Milyen irányba szeretnének tovább fejlődni?

Arra vonatkozó tervünk van, hogy szeretnénk elmozdulni a fogaskerék gyártás irányába is, e téren mindenképpen szeretnénk bővíteni. E törekvésünkben úgy látom, hogy egy akadályozó tényező merülhet fel, ez pedig az elmúlt 1 évben tapasztalt munkaerő piaci helyzet, mely rendkívül negatív irányba változott. Nagyon kevés az elérhető, szabad munkaerő, a szakképzett munkaerőről már nem is beszélve.

Vannak terveik e probléma kiküszöbölésére?

Legjobb megoldásnak a képzést látom, gondolok itt átképzésre, de akár szakmaidegen emberek betanítására is. Úgy látom, hogy egyelőre még kis számban ugyan, de működik az elképzelés. Azt viszont nem tudjuk, hogy ennek hosszútávon milyen eredményei lesznek, bízunk a legjobbakban. Ezen kívül természetesen együttműködünk szakképző intézményekkel is, 2006 óta mi magunk is képző intézet vagyunk, jelenleg is 8 szakmunkás tanuló tölti nálunk gyakorlatát. Célunk, hogy sikeres a szakmai vizsgáik után itt tudjuk tartani őket főállásban.

Mi az, ami mostanában legjobban foglalkoztatja Önt a munkaerőhiányon kívül?

Ami mindig foglalkoztat, az a hatékonyságunk növelése, melyet vissza tudok vezetni a munkaerőhiányra. Mivel egyre kevesebb elérhető szakember van, a bérek kiugróan megemelkedtek, ezt pedig ki kell tudnunk gazdálkodnunk, ha nem akarjuk abbahagyni a tevékenységünket. Márpedig nekem egyáltalán nem ez a célom, hanem az, hogy lépést tudjak tartani a helyzettel és a kihívásoknak megfelelve továbbra is ki tudjuk elégíteni a vevői igényeket. Viszont a megemelkedett béreket ki is kell tudnunk gazdálkodni, azonban esetünkben e téren komoly korlátokba ütközünk. Partnereinkkel folyamatos, hosszú éveken átnyúló keretszerződések alapján dolgozunk együtt, melynek következtében áremelésre nincs lehetőségünk. Az áraink meg vannak szabva, a bérek emelkedésével azonban szűkül a nyereségünk, ezért lehetőséget a hatékonyságnövelésben látok, hogy az eredményeink szintje tartható legyen.

Mi az, amire a legbüszkébb?

Nehéz kiemelni bármit is az elmúlt 20-30 évből. A családomra mindenképp büszke vagyok, hiszen családi vállalkozás vagyunk, több családtagunk is vállalkozásnál dolgozik. De nagyon büszke vagyok a kollégáimra is, hiszen nélkülük nem tudott volna a MET-NA Kft. egy pár fős kisvállalatból középvállalattá fejlődni. Emellett büszkeséggel tölt el, hogy a nemzetközi piacon is helytállunk, valamint meghatározó szerepet töltünk be a magyar fémipari beszállítói szférában.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerekre, beszállítókra nyitottak?

Nyitottak vagyunk mindenre, szívesen meghallgatunk bárkit, aki felkeres bennünket.

Jelenleg nagyon foglalkoztat bennünket az automatizáció mind a gyártás, mind a mérés ellenőrzés területén is, ezt illetően szeretnénk fejleszteni, tehát, aki ebben tud segítségünkre lenni, mindenképpen keressen meg minket!

www.metna.hu/new/index.php/hu/

Előző cikkAz első flakonfúvó gépünket én magam építettem
Következő cikkIPAR 4.0: magyar kkv-k a digitális korszakváltás kapujában

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here