Ezt profitálhatja a NAV megbízhatósági vizsgálatából

0

Mit profitálhat ebből egy vállalkozás?

Amikor ismeretlenül leülünk egy üzleti tárgyalásra, szinte semmit sem tudunk, tudhatunk a tárgyaló partnerünkről, ami önmagában is hatalmas gazdasági-pénzügyi kockázatot rejt magában. Gyakran felvetődik ilyenkor a kérdés, hogy vajon mit, mennyit mondhatok el a cégemről, de jó lenne ismerni valamilyen mértékben a tárgyaló partnerem morális mutatóit is.

Nehéz, kockázatos dolog a sötétben tapogatózni. Számos cég bukott már bele abba, hogy a tárgyaló partnere kihasználta, becsapta, fizetésének elmaradása nem várt likviditási probléma elé állította.

2016. évtől új elem a gazdálkodók életében az adóhatóság megbízhatósági vizsgálata. Maga a vizsgálat a háttérben zajlik, arról a vállalkozás mit sem tud, azonban a végeredménye ott olvasható az elektronikus törzslapján. Az adóhatóság negyedévenként végzi el ezt a megbízhatósági vizsgálatot, mely szerint egy vállalkozás megbízható, átlagos, vagy kockázatos lehet.

Szakmai körökben gyakran képezi vita tárgyát az adóhatósági minősítés végeredménye, mely első sorban azokat a vállalkozásokat kényszeríti magyarázkodásra, amelyek nem a megbízható besorolást kapták.

A 2016. első negyedévi vizsgálat még 70 db céget talált kockázatosnak, melyet az adószakértői szakma jelentős része kétkedéssel fogadott. Számos, egybehangzó vélemény formálódott meg, miszerint ennek legalább tízszerese a valós szám.

A második negyedévi vizsgálat eredményei igazolni látszanak a szakmai körök véleményét, miszerint 2016. második negyedév felülvizsgálata során már 420 db vállalkozás került be a kockázatos adózói körbe.

Érdemes-e megbízhatónak lenni?

Fontos tudni, hogy a megbízható adózók nemcsak az adó kiutalása, adóellenőrzések kapcsán élveznek előnyt, hanem a mulasztási és adóbírságok tekintetében is, illetve lehetőségük nyílik az úgy nevezett automatikus részletfizetésre is.

Az ellenőrzés időtartama például – amennyiben adózó teljesíti együttműködési kötelezettségét – nem haladhatja meg a 180 napot, a kiszabható mulasztási bírság és adóbírság felső határa 50 százalékkal kevesebb, mint az általános szabályok szerint megállapított mérték.

Évente egy alkalommal 12 havi pótlékmentes részletfizetési kedvezményt kaphat legfeljebb 500 ezer forint összegű tartozására. A tervek szerint 2017. január 1-jétől a megbízható adózók általános forgalmi adó kiutalás iránti kérelmét az adóhatóság 45 napon belül teljesíti, míg 2018. január 1-jétől 30 napon belül; addig is a megbízható adózók a már megszokott feltételek mellett élhetnek az áfa kiutalási határidő rövidítésének lehetőségével.

A kockázatos adózóknak rosszabb lesz

Ennek a logikának megfelelően a kockázatos adózókra szigorúbb szabályok vonatkoznak mind a bírságok, mind az adóellenőrzések kapcsán. Az áfa kiutalási határideje rövidítés lehetősége nélküli 75 nap lesz, az ellenőrzési határidő pedig 60 nappal automatikusan meghosszabbodik.

Az adóbírság és a mulasztási bírság kiszabását nem mellőzheti az adóhatóság, és az általa kiszabható legkisebb bírság mértéke az általános szabályok szerint kiszabható bírság felső határának 50 százaléka, míg a mulasztási bírság felső határa az általános szabályok szerint kiszabható mulasztási bírság felső határának 150 százaléka lesz.

Ha az adózót egyik kategóriába sem sorolták be, értelemszerűen a „normál/általános” adózói státuszban marad, és a már ismert szabályok vonatkoznak rá.

Összességében elmondható, hogy az adóhatósági minősítés a vállalkozás életében csak hosszabb időre van kedvező, vagy hátrányos kihatással. Ám, ha a minősítés kritériumai letisztulnak, a vizsgálat eredményei ténylegesen minősítenek, akkor már azzal a nyugalommal ülhetünk le a tárgyaló asztalhoz, hogy a résztvevők az adóhivataltól a megbízható minősítést kaptak, ami értékmérő lehet az együttműködés tartalmára, annak minőségére.

A hatósági minősítésre negyedévente kerül sor, és az első minősítés már érintette 2016 első negyedévét. Ám az adott minősítés ellen kifogást lehet emelni.

2016-tól a NAV megbízható, illetve kockázatos kategóriába sorolja az adózókat, mely alapján meghatározott kedvezményeket kapnak, vagy éppen ellenkezőleg szigorúbb elbánásban fognak részesülni.

Bálint József
adószakértő
www.adomagus.hu


MILYEN ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRE NYITOTT?

Keresem azokat a vállalkozásokat, akik szeretnék megelőzni az adóhatóság lesújtását. Előzetes átvizsgálással megelőzhető az adóhivatali retorzió – nulla kockázattal! Mr.100% !!


A cikk további részében a szerző ingyenes felajánlását olvashatja!

A szerző ingyenes felajánlását a Céginformációs Csomag előfizetői vehetik igénybe!

Nézze meg itt, mennyi hasznos céges információhoz, tudásanyaghoz, üzleti lehetőséghez jut előfizetőként »

Előző cikkA NAV megbízhatósági vizsgálata
Következő cikkHogyan válhat cége termelékenyebbé? Néhány praktikus tanács

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here