Elhivatottság és szorgalom szerepe a fejlődésben

0

Ahhoz, hogy egy kivitelező vállalkozás nagy volumenű munkákat nyerhessen el, általában több évtizedes szakmai múlt szükségeltetik. Azonban vannak kivételek is, ilyen például a Közmű Profil Kft., mely 2011-ben alakult meg, azonban manapság már nagy gyógyszergyárak is megbízói között vannak. A cég által elért sikerekről, további fejlődési tervekről, és technológiai fejlesztésekről Lengyel Árpád ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Mivel foglalkozik a Közmű Profil Kft., mióta van jelen a piacon?

A vállalkozást 2011-ben alapítottam, fő tevékenységünk a mélyépítés, azon belül is a csatornahálózatok, vízvezetékek, és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyak, átemelők, berendezések építése, telepítése, valamint utak, parkolók építése. További szolgáltatásunk, hogy nem csak az építést, de a tervezést és az engedélyeztetést is vállaljuk, folyamatos ugyanis a kapcsolattartásunk a közműszolgáltatókkal.

Maglódi iparterület teljes közművesítése

Foglalkozunk utcai csatornahálózatok kiépítésével, valamint telekhatáron belül létesített közműhálózatok kiépítésével egyaránt, együttműködő alvállalkozóinknak köszönhetően pedig gázhálózatok kiépítését is biztosítjuk a megrendelőink számára. Emellett a kapcsolódó villanyszerelési feladatok ellátásában, szivattyú vezérlőszekrények bekötésében is segítségükre vagyunk megbízóinknak.Komplexitásunkat jól példázza a nagykőrösi biogáz üzem kivitelezése, ahol a generálkivitelező megbízásából teljes egészében, az ipari vezetékektől kezdve, a csatorna- és vízhálózat kiépítésén át a térburkolat kivitelezéséig mindent mi végeztünk. Másik referenciaként említhetem -, melyre nagyon büszke vagyok – a HUMAN BioPlazma Kft. üzemének teljes körű karbantartását. Ebben az üzemben egy homogenizáló medencét kellett építeni, melynek segítségével a lúgos szennyvizet kellett semlegesíteni. Ez a feladat nem csak azt jelentette, hogy egy 200 m³-es medencét volt szükséges megépíteni, hanem a hozzátartozó szennyvíz-átemelőt, savadagoló szivattyút, különböző keverőszivattyúkat kellet telepíteni, tehát rendkívül összetett munka volt. Korábban ilyen komplex feladatot nem végeztünk még, de nyitottak vagyunk az új kihívásokra, ezért szívesen vállaltuk el. Ráadásul az ilyen munkáknak köszönhetően új vállalkozókat is megismerhetünk, hiszen alvállalkozói feladatokra sokszor ajánlatokat kell bekérnünk olyan cégektől is, akikkel korábban még nem dolgoztunk együtt. Természetesen, minden esetben figyelünk arra, hogy a lehető legtöbb munkafolyamatot mi magunk végezzük, de vannak esetek, mikor szükségünk van a segítségre.

Hogyan nyerik el a megbízóik bizalmát?

Teljesen új kapcsolatot általában úgy tudunk kialakítani megbízókkal, hogy elindulunk az általuk kiírt tenderen, melyekről a legtöbb esetben üzleti kapcsolatainknak, ismerőseinknek köszönhetően értesülünk. A tenderek elnyerése, majd kivitelezését követően -, ha a megbízó elégedett a munkánkkal, akkor – úgymond könnyebb a további megbízások elnyerése, hiszen már a bizalmukat érezhetjük.

De arra is volt példa, hogy alvállalkozóként vettünk részt egy gödöllői gyógyszergyárban megvalósult munkában, és az akkor tapasztaltak alapján már direktben bennünket ajánlott a további feladatok ellátására az akkori fővállalkozó. A gyár már átvilágította a vállalkozásomat, meg is tudtunk állapodni, az auditálást követően pedig el is tudtuk kezdeni a munkát.

Büszke vagyok arra, ha sikerül elnyernünk egy új megbízó bizalmát, de ennél sokkal nehezebb meg is tartani azt a bizalmat. Azonban mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne csak a munkánkat végezzük el lelkiismeretesen, de a megrendelőkkel történő kapcsolattartásunk, az ügyfélszolgálatunk is kiváló legyen. A mai napig vannak olyan partnereink, akikkel én tartom a kapcsolatot, ugyanis annak idején engem ismertek meg, és igénylik, hogy velem beszéljék meg felmerülő problémáikat. Az ilyen régi kapcsolataink esetében azt érzékelem a partnereim részéről, hogy én magam, a személyem jelenti számukra a bizalmat a cégem iránt.

Ön szerint mi az, amiben igazán jó a Közmű Profil Kft.? Mi az, ami miatt Önöket érdemes választani a versenytársaikhoz képest?

Úgy vélem, hogy fontos érv mellettünk a rugalmasságunk, illetve a pénzügyi stabilitásunk. Ha például úgy alakul, hogy kapunk egy megbízást, melyet 3-4 nap múlva el kell kezdenünk, akkor azt 3-4 nap múlva el tudjuk azt kezdeni. Igyekszünk a megrendelők igényeit minden körülmények között kielégíteni, akkor is, ha azok különleges igények. Minden esetben keressük a lehetséges megoldásokat a felmerülő problémákra. Én magam is azért veszek részt sok feladatban, hogy ha probléma merülne fel, akkor józan paraszti ésszel, együtt meg tudjuk oldani. Azt látom, hogy a betanítás során arra is oda kell figyelnünk, hogy valamilyen szinten problémamegoldást is tanítsunk a kollégák számára.

Ki a célközönségük, kik a megrendelőik? Például önkormányzatok?

Közbeszerzéseken szinte nem is indulunk, így önkormányzatoknak közvetlen nem dolgozunk. Általában vállalkozások a megrendelőink, és köztük is a nagyobb beruházó vállalatok – Futureal, OTP Ingatlan – a jellemzők. De rajtuk kívül partnereink még értelemszerűen kivitelező cégek – Weinberg, Kalotherm, Épszerk Pannónia, Market Építő -, de partnereink közt gyógyszergyárak is megtalálhatók, mint például a már említett HUMAN BioPlazma Kft., GSK Biologicals Kft. Generálkivitelező vállalkozások egyre nagyobb intenzitással kérnek tőlünk ajánlatot, hiszen az építőipar fellendülése miatt nekik is egyre több a munkájuk.

Kapacitásbővítő eszközbeszerzésre nyertek Európai Uniós támogatást. Pontosan milyen beszerzésről van szó?

Új gépekre azért volt szükségünk, hogy minél jobban le tudjuk fedni azokat a megrendelői igényeket, melyeket elvárnak tőlünk. Bizonyos esetekben nagyon szűk helyeken kell csatornázási feladatokat ellátnunk, például épület alatt, mellett, ehhez pedig kisebb munkagépre van szükség. Nem csak a gépparkunk, hanem a létszámunk is növekedett.

A pályázati támogatásnak köszönhetően beszereztünk egy 3 tonnás és egy 18 tonnás forgó kotró munkagépet. A nagyobb munkagépre azért volt szükségünk, mert nagyobb csatornák és műtárgyak (olajfogók, tározók) esetében nem mindig volt elegendő a meglévő gépeink kapacitása. Ezen kívül beszereztünk egy 8,5 tonnás és egy 12 tonnás gépet is – ezeket saját forrásból -, de szükségünk volt ezeknél kisebb és nagyobb gépekre egyaránt, hogy szolgáltatási palettánkat szélesíteni tudjuk. Mivel ezek a gépek nem állhatnak a telephelyünkön, ösztönzőleg is hat ránk, hogy folyamatosan keressük az új feladatokat, megrendeléseket.

Ezek teljesen új gépek. Nem szerettem volna használtakat vásárolni, hiszen ezek sokkal korszerűbbek, környezetkímélőbbek, illetve sokkal kedvezőbb általuk a termelékenységünk. Tény, hogy a használt gépek olcsóbbak, de az üzemeltetésük drágább. Hamarabb tönkre mennek az alkatrészeik, és meghibásodás esetén nem csak a javítás jár költséggel, hanem az állásidő is. A gépekkel együtt dolgozó munkatársak bérét is ki kell fizetnem, akkor is, ha a meghibásodás miatt nem tudnak dolgozni. Ez az oka annak, hogy ha a gépeink elérik a 4-5 éves kort, és úgy ítéljük meg, hogy számunkra már nem megfelelő, akkor inkább eladjuk, és újat vásárolunk.

Milyen további fejlesztésekben gondolkodnak? Ön szerint hol fog tartani a vállalkozása 3 év múlva?

Már sokat gondolkodtam a jövőn, azon, hogy meddig lehetséges a vállalkozást bővíteni addig, hogy még átlátható legyen, valamint egyáltalán mennyire szükséges átláthatónak lennie. Ennek meghatározása nem egyszerű feladat. Abban biztos vagyok, hogy további növekedést szeretnénk elérni, de hogy ezt milyen módon tudjuk megoldani, azt egyelőre még nem konkretizáltuk. Úgy vélem, vannak lehetőségeink a bővülést illetően, mind árbevétel, mind létszám tekintetében. És nem csak a fizikai munkát végző kollégák számát szeretném növelni, hanem magasan képzett mérnök kollégákkal is szeretném bővíteni a csapatot.

Sok olyan vállalkozást ismerek, akik hosszú évek óta ugyanazon a szinten vannak, nem növekedtek. Ezen vállalkozások nem is akarnak növekedni, mert megélnek abból, amit csinálnak, és számukra elég ennyi. Ezt természetesen megértem, de én nem szeretnék ilyen vállalkozást vezetni, többre vágyom.

Ön szerint mi lehet fejlődésének legnagyobb gátja?

Az egyik legnagyobb gát az lehet, ha a megrendeléseink száma lecsökkenne. Azt gondolom, hogy jelenleg ez a veszély nem fenyeget bennünket, ugyanis folyamatosan nő megrendelőink száma, de természetesen ez a pozitív helyzet bármikor megváltozhat. Illetve az is befolyásoló tényező, hogy a jelenlegi megrendelői körünk továbbra is fizetőképes tud-e maradni.

A másik gátló tényező azonban, ami rajtunk kívülálló ok, az a szakember hiány. Nehéz megfelelő szakembert találni, és ha sikerült is rátalálnunk, akkor manapság nagyon nehéz őket megtartani. Jelenleg a dolgozóink átlagéletkora 32 év amire nagyon büszke vagyok, és kivétel nélkül szinte mindegyik szakember, nem segédmunkás. Igen ütőképes csapatot sikerült összeállítani, így egyidejűleg több, 3-4 projektet tudunk vinni.

Mi az, ami mostanában legjobban foglalkoztatja? Mi a legnagyobb kihívása?

Jelenleg legnagyobb kihívásomnak azt tekintem, hogy a cég olyan szinten tudjon működni, hogy a mindennapi ügyintézésben egyre kevesebb legyen a szerepem. Kizárólag az új megrendelések megszerzésével az elnyert munkáink szakmai iránymutatásával kelljen foglalkoznom. Magyarul, a rutin feladatokat szeretném teljes mértékben átadni a kollégáimnak, én magam pedig „csak” a cégvezetéssel, fejlesztésekkel szeretnék foglalkozni.


Lengyel Árpád

Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerekre, beszállítókra nyitottak?

Olyan vállalkozásokkal szeretném felvenni a kapcsolatot, akik környezetvédelemmel, műszaki tervezéssel foglalkoznak. Szívesen vesszük, ha tudnak nekünk új megoldásokkal szolgálni, amivel a cégünk tevékenységi köre szélesedhet.

Folyamatosan bővíteni kívánjuk a megrendelői körünket, nyitottak vagyunk az együttműködésre, akár stratégiai partnerként is.  Szívesen adnánk tanácsokat azt illetően, hogy bizonyos kivitelezési munkák során mely feladatok könnyebben megoldhatók, és melyek, amik nehezebben. Többször előfordult, hogy olyan műszaki alternatívát ajánlottunk, mellyel Megrendelőink jelentős költséget tudtak megtakarítani.

www.kozmuprofil.hu/

Előző cikkSzerelvénykereskedőből csarnoképítő
Következő cikkÚj szereplő a csokoládépiacon

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here