Nagy a családi vállalkozások gazdasági ereje

0

Mintegy 110 ezer olyan cég működik ma Magyarországon, ahol a tulajdonosok és ügyvezetők között apai, anyai vagy testvéri kapcsolatok lelhetők fel – olvastam a vg.hu oldalon. A családi vállalkozások 75 százaléka megbízhatóbb egy átlagos hazai cégnél, míg 15 százalékuk pedig kiemelkedő megbízhatósági szempontból” –mondta Pertics Rihárd, az Opten igazgatója.

Majdnem 2000 vállalkozás van ma az országban, akinek az éves árbevétele eléri az 1 milliárd forintot. tehát ma már a gazdasági erejüket sem lehet figyelmen kívül hagyni a családi cégeknek.

Nagyon sokan a kereskedelemben, de legtöbben a tanácsadói területen dolgoznak.

A családi vállalkozások ott váltak a gazdaság jelentős szereplőivé, ahol az intézményi berendezkedés nem volt elég szilárd, ahol a szerződések betartása, a jogrendszer bizonytalan volt – mondta a Népszavának Róna Péter közgazdász. Ilyen volt fejedelemségekre osztott Német Birodalomban a bismarcki egyesítésig, vagy Olaszország a Garibaldi-féle egyesítés előtt. Ma már Németországban a családi vállalkozások jelentősége csökkent, de Itáliában ma is rendkívül erős.
Ez annak köszönhető, hogy a bizonytalanabb közegben elsőbbséget élvez – ami családi vállalkozásnak a lényege is – a személyes kapcsolat, szemben személytelen szerződéses alapú tranzakciókkal.
A megfelelő és megbízható intézmények hiányában a gazdaság, hasonlóan a társadalom egyéb tevékenységeihez főként a személyes, ezen belül is kiemelten a családi kapcsolatokra épül.

Ha szeretne ön is új üzleti kapcsolatokkal bővülni, ajánlom az Együttműködő Vállalkozók Meetingjét, vagy az Együttműködő Vállalkozók Országos Találkozóját.

Előző cikkA kft vezetője a magánvagyonával is felelhet az okozott kárért
Következő cikkKis bizalomból sose lesz nagy üzlet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here