Az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségek a Waberer’s-nél

0

Beszélgetés Barna Zsolttal, a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. ügyvezetőjével

A Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. ügyvezetőjével, Barna Zsolttal arról beszélgettünk, hogy milyen innovatív eszközöket lehet használni a logisztikában. Hogyan befolyásolja tevékenységüket az Ipar 4.0? Az is kiderül, hogy milyen high-tech alkalmazásokat használ hazánk legnagyobb logisztikai vállalkozása a mindennapi munkájuk során.

– Egy logisztikai vállalkozás szemszögéből konkrétan mit jelent az, hogy „gyorsan változó üzleti környezet”?

– Már-már sablonosnak számít, mégis igaz: világunk egyre gyorsuló tempót diktál, amivel az üzleti környezetnek is lépést kell tartania. A logisztika feladata, küldetése: minél hatékonyabban alkalmazkodni ehhez a gyorsan változó és egyre nagyobb kihívásokkal teli világhoz.

A logisztika ma már nem csupán áruszállítási, készletezési tranzakciók bonyolult integrációja, hanem az adott gazdálkodási egység versenyképességének egyik fontos meghatározója is.

5 kihívás, aminek meg kell felelnie a Waberer’s-Szemerey Kft.-nek

1. Napi állományunk rendkívül gyorsan változik, de számolnunk kell a hónap végén jellemzően megugró megrendelésekkel, melyekre azonnal reagálnunk kell.

2. Nagy feladatot rónak ránk, valamint rendkívüli rugalmasságot, kreatív, gyors és proaktív csapatmunkát követelnek meg tőlünk a szezonális igények is. Gondolok itt például az egyre rendszeresebben jelentkező nyári hőségre, amikor gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra ugrik meg a különféle hűsítő és szomjoltó termékek iránti kereslet.

3. A műszaki cikkek esetében is körültekintő eljárásra van szükség: az időjárás hirtelen változásai ezekre a termékekre is hatással vannak:  elsősorban a külső hatásoktól kell megóvni őket mind a raktározás, mind a szállítás során. Operációink efféle helyzetekhez történő rugalmas alkalmazkodása és az igények mihamarabbi kiszolgálása mellett ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a szigorú (élelmiszer)biztonsági előírásokról sem.

4. Informatikai rendszereinket folyamatosan fejlesztenünk kell a precíz, pontos és hiteles – pl. NAV felé történő – adatszolgáltatás érdekében. Mindemellett a vevői igényeknek is szeretnénk maximálisan megfelelni – legyen szó egy alkalommal, nagy tételben, vagy többszöri, ún. aprózódó szállításról.

5. Végül, de nem utolsó sorban be kell látni azt is, hogy mára az országok között egyre élesebb regionális logisztikai verseny alakult ki: a megbízók, partnerek ma már nem országhatárokban, hanem nagyobb régiókat lefedő megoldásokban gondolkodnak a logisztikai költségek csökkentése érdekében. Ez még hatékonyabb regionális logisztikát követel.

Aki ezekhez a változásokhoz nem tud alkalmazkodni, lemarad. Mi azonban szeretnénk piacvezető pozíciónkat megtartani, ha lehet, tovább erősíteni, vagyis nem csupán alkalmazkodni szeretnénk a változásokhoz, de előre tervezve, tudatosan  szeretnénk azokra felkészülni és kikerülni az efféle helyzeteket.

Élen járnak a technológiai fejlesztésekben

– Milyen innovatív logisztikai megoldásokat alkalmaznak? Milyen alkalmazásokra, eszközökre, szoftverekre kell gondolni?

– Büszkék vagyunk arra, hogy a fuvar IT és technológiai fejlesztések tekintetében élenjárók vagyunk. Eszköztárunk gazdag: beépített objektumok, analíziseszközök széles spektrumát alkalmazzuk, programjaink 3D megjelenítésre képesek, rendszerparamétereink pedig már genetikus algoritmusok segítségével optimalizálhatók.

A Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. elsőként vezetett be innovációs szimulációs programot, amelynek alkalmazásával nem csupán a különböző szállítmányok mobiltelefon alapú, ún. „track and trace” nyomon követése valósítható meg, de a vásárlók felé is azonnali és megbízható információval szolgál.

A SIEMENS PLM szoftver a dinamikus raktározási és logisztikai műveletek valós szimulációját teszi lehetővé, megadott szempontok, terhelések szerint. Ennek köszönhetően prioritások alapján végezhetjük vizsgálatainkat és optimalizálhatjuk a különféle operációkat.

A szimulációs szoftver a terv alternatívák valós folyamatokba történő beépítését megelőző kiértékelését is lehetővé teszi. Ezáltal egyre jobb tervezési döntéseket tudunk hozni, és az ún. „what if”, azaz a „mi történne, ha?”– esetekre is fel tudunk készülni, azokat vizsgálni tudjuk.

Szimulációs programunk a raktártervezést is nagyban segíti: az anyagáramlás szimulációja tudás alapú döntéseinket támogatja. Elkerülhetővé válnak az alacsony vagy túlzott raktárkészletek okozta problémák amellett, hogy jelentős költségmegtakarítást eredményeznek. Áruszállítás szempontjából kiemelkedően fontos, hogy a szimulációs program révén számottevően csökkenthető a kamionok állás-, vagy várakozási ideje.

Raktárépületi tervrajzok mutatják a folyosók pontos elhelyezkedését, az állványrendszer típusát, illetve a raktár pontos méretét. A rendelkezésre álló szükséges erőforrások a létszám, terület és anyagmozgató eszközök mennyiségének és kapacitásának meghatározásában segítenek.

A komissiózás szimulációjával optimalizált útvonalak tervezhetők, míg az operatív folyamatok szimulációjával a rendelések, egyes folyamatok időigényességéről, azok megfelelő időzítéséről is pontos képet kapunk.

Mindezek mellett diszpécseri tervezőfelülettel rendelkezünk, amiben minden szükséges online információ megtalálható. Fuvarkapacitásunk – beleértve az alvállalkozói flottát is – térképes formában is megjeleníthető, teljeskörű, online EKAER menedzsmentünk pedig már nem igényel manuális beavatkozást.

Egyre több a személyre szabott igény

– Ön szerint az Ipar 4.0 és annak hatásai mekkora mértékben fogják formálni a logisztika területét? Milyen hatásai lesznek a logisztikára?

– A 21. század ipari forradalma a logisztika területén különösen érezteti hatását, hiszen az információ és a technológia fejlődése határozza meg a logisztika irányait is.

Nagy kihívást jelent, hiszen a különféle üzleti partnerek egyre összetettebb és egyre speciálisabb, mindinkább személyre szabott igényekkel keresnek meg bennünket.

A Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. elhivatott és lojális csapata ezeknek maradéktalanul eleget kíván tenni, hiszen mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy csak így maradhatunk piacvezetők.

Az Ipar 4.0 ugyanakkor persze remek lehetőségeket is rejt magában: az okostelefonokon túl az egyre intelligensebb digitális rendszereknek, szenzoroknak, chipeknek, stb. köszönhetően a raktározás és logisztika üteme is felgyorsul, és az „állásidő” is csökkenni fog, miközben partnereinknek is egyre gyorsabb és hatékonyabb szolgáltatást nyújthatunk.

Szécsi Szilvia


A cikk további részében az alábbiakról olvashat:
– Megnézheti, konkrétan milyen üzleti kapcsolatokra, beszállítókra nyitott a vállalat vezetése.

A cikk további részét a Céginformációs Csomag előfizetőjeként olvashatja!

Nézze meg itt, mennyi hasznos céges információhoz, tudásanyaghoz, üzleti lehetőséghez jut előfizetőként »

Előző cikkAz Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségek a Waberer’s-nél
Következő cikkMire és miért jó a rozsdamentes acél?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here