Az építőipartól a mezőgazdaságig

0

25 év hosszú idő, azonban egy cég életében nem mindig tűnik annak. Szalai Pétert, a Szalai Dózer Kft. ügyvezetőjét azonban büszkeséggel tölti el, hogy az elmúlt negyed században hatalmas fejlődésen ment keresztül a cége. A kezdetekről, a több lábon állás lehetőségeiről és a további fejlődésről az ügyvezetőt kérdeztük.

– Hogyan indult a vállalkozása? Hogyan fejlődtek az évek során?

– Gyermekként csöppentem ebbe a világba, de a saját vállalkozás egy teherautóval kezdődött. 25 éve vettem egy billencset, majd szépen lassan, lépésről lépésre jutottunk egyre feljebb. A fejlődéshez pedig folyamatos kitartás és szorgalom társult.

Az első megrendelés, amiben részt vettem az M1-es autópálya óvári és a határ közti szakaszának megépítése volt. Ezt követően az ország egész területén, folyamatosan részt vettünk az autópályák építésében, és nagyobb vállalatoknak állandó alvállalkozói lettünk.

Nagy lépés volt számunkra az is, mikor Pusztaszőlősön a gázkitörést követően dolgoztunk. Ezen kívül dolgoztunk a Katasztrófavédelemnek, illetve Kolozsváron is volt megbízásunk, valamint közreműködtünk a 85-ös autóút építésében is.

Természetesen a fejlődés mértéke annak is köszönhető, hogy pontosságunk miatt, és a határidők precíz betartása miatt olyan nagyvállalatok bíznak bennünk, mint például a Strabag, vagy a Colas Zrt.

– Az autópálya építés mellett egy új dologba is szeretnének belevágni. Miért gondoltak arra, hogy új ágazattal bővítik a tevékenységüket?

– A Daru Győr Kft. az egyik leányvállalatunk, ahol több, mint 20 autódaruval rendelkezünk. Ez egy sikeresen működő vállalkozás, és ezen felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy a mezőgazdaságban is kipróbáljuk magunkat. Kiderült ugyanis, hogy erre is volna igény. „Agrárországban” élünk. Itt, Kapuvár környékén is sok a gazda.

A magyar mezőgazdaság az elmúlt 10 évben ráadásul nagyon sokat fejlődött, a gazdák különböző támogatásokat vehetnek már igénybe, teljes támogatási rendszerek alakultak ki.

– Nem volt nehéz kideríteni, hogy a gazdáknak erre van igényük, hiszen a környékünkön több mezőgazdasági találkozón is részt vettünk, illetve a környékbeli gazdálkodókkal már régóta jó, baráti kapcsolatot ápolunk. A találkozókon és a baráti beszélgetések során jelezték, hogy lenne igényük a bérmunkákra, a teljes kivitelezésben látnának nagy lehetőséget.

– Pontosan mire is vállalkoznak?

– Vetéstől a betakarításig, a kombájnozástól a szállításig kompletten mindent elvégzünk. Nem lesz gondjuk a gazdáknak semmire, nem kell külön 4-5 vállalkozót megbízni a különböző feladatokkal, hanem mi mindent elvégzünk egy füst alatt. Az ezzel kapcsolatos beruházás már javában folyik.

Kezdésképp, egyelőre 3000 hektárnyi terület aratása és beszállítása vár ránk, illetve a további munkákhoz, megrendelésekhez szükséges tárgyalások a gazdákkal, cégekkel jelenleg is folynak.

Emellett pedig egy verseny is el fog indulni, hiszen van egy hozzánk hasonló vállalkozás, mely szintén komplex szolgáltatásokat nyújt a gazdálkodók számára. Hamarosan kiderül, hogy ki a jobb, bár nekünk szállításban nagy előnyünk van, ugyanis saját teherautókat tudunk azonnal mozgósítani, ha szükség van rá a munka során.

– Jelenleg miben szeretnének fejleszteni?

– Elméletben már játszunk a gabona raktározásának, szállításának és adás-vételének gondolatával, valamint az ehhez szükséges fejlesztésekkel.

A jövő évre tervezzük azt, hogy nem pénzért, hanem gabonáért cserébe aratnánk. Ezt azért érdemes így csinálni, mert aratáskor jóval olcsóbb a gabona, a raktárak segítségével pedig a tárolás sem jelent gondot. Viszont mikor feljebb megy a gabona ára, akkor nagyobb haszonnal eladhatjuk.

Ehhez egy saját raktárunk van jelenleg, ahol a gabonatárolást el tudjuk végezni, de szükség esetén további helyiségeket vásárolnánk, vagy bérelnénk a cél érdekében. Ez egyelőre csak egy terv, de hamarosan kiderül, hogy szükség lesz-e ezekre a fejlesztésekre.

– Hány fővel dolgoznak jelenleg?

– Építkezési szezonban 150 embert foglalkoztattunk. Jelenleg 70 fővel dolgozunk, de ez biztosan bővülni fog a jövőben. A megfelelő képzettségű munkaerő megtalálása nálunk is nagy problémát jelent.

Szalai Dózer Kft.
www.szalaidozer.hu


MILYEN ÜZLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKRE NYITOTT?

Vevői oldalról keresnek olyan mezőgazdasági vállalkozókat, akiknél a bérmunka szóba jöhet?

Ebben az évben a legfőbb csapás számunkra a kombájnozás és betakarítás. De alkatrészekre mindig szükségünk lesz, ezért beszállítói, valamint logisztikai cégekkel is keresünk kapcsolatot.

Előző cikkBrandépítés a nyomdaiparban – fejlesztésekkel
Következő cikkInnovatív festékekkel Európa legjobbjai között

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here