Az első flakonfúvó gépünket én magam építettem

0

Közel 25 évvel ezelőtt Gajdácsi István vásárolt 100 kg flakongyártáshoz szükséges alapanyagot, és a saját maga által elkészített flakonfúvó gépen megkezdte a termelést. Ebből fejlődött ki a Gajdácsi és Társa Kft., mely ma már multik számára szállítja termékeit, sőt, a több lábon állás érdekében már saját márkás mosószert is gyárt. Az ügyvezetővel, Gajdácsi Istvánnal beszélgettünk a múltról, fejlesztéseikről és az előttük álló jövőről.

Mivel foglalkozik a Gajdácsi és Társa Kft.? Honnan indult a vállalkozás?

A műanyaggal való kapcsolatom 1994-ben kezdődött, azt megelőzően a vasiparban dolgoztam, mellyel egészségügyi állapotom miatt fel kellett hagynom. Mivel testvéreim akkoriban – hárman vagyunk testvérek – már ismerkedtek a műanyagiparral, úgy döntöttem, hogy beállok én is a sorba. Kezdetben együtt dolgoztunk, üreges termékek gyártásával foglalkoztunk – a mai napig is ez cégem főtevékenysége -, pontosabban flakonfúvással. Néhány évig együtt dolgoztunk testvéreimmel, azonban úgy döntöttünk, hogy mindhármunknak az a legmegfelelőbb, ha külön utakon folytatjuk. Így alakult meg a Gajdácsi és Társa Kft.

A ’90-es években a műanyaggyártás még nem számított túl fejlett iparágnak, ezért a saját vállalkozásomat egy saját magam által készített flakonfúvó-géppel indítottam el. A gép elkészítése nem okozott gondot számomra, ugyanis végzettségemet tekintve lakatos vagyok. Több gépet is megnéztem az elkészítés előtt, mindenhonnan a számomra leghasznosabbnak tűnő ötletet igyekeztem felhasználni, ezek segítségével hoztam létre a saját gépem. Ez a gép idén már 25 éves, de a mai napig dolgozik, és gyártja a flakonokat. Természetesen nem olyan kapacitású, mint a korszerűbb berendezések, de éves fenntartásának költségeit bőségesen kitermeli.

Idővel fejlesztésekre volt szükségünk, ugyanis hiába jöttek el hozzánk a lehetséges megrendelők, nem találták megfelelőnek berendezéseinket. Új berendezések beszerzését pedig az addigi hasznunk visszaforgatásával tudtuk megoldani, sőt, lízingeltünk is gépet. Nehéz időszak volt az számunkra, nehezen tudtuk kitermelni a gép lízingdíját minden hónapban, de sikeresen vettük az akadályt, és a berendezés a mai napig remekül dolgozik, sőt, 3 évvel később beszereztünk még egy ilyen gépet. Mivel az üzem egyre kisebbnek bizonyult, folyamatosan bővítettük a csarnokainkat is az évek során.

Hogyan szerezték új megrendelőiket? Hogyan tudták megszerezni a bizalmukat a lehetséges megrendelőknek?

Mint azt már korábban említettem, testvéreim is a szakmában tevékenykednek, szétválásunkkor pedig úgy választottuk meg a pontos tevékenységi körünket, hogy biztosan ne keresztezzük egymás piacát, valamint én is olyan berendezést vásároltam, mellyel ők nem rendelkeztek. Mivel a piacainkat sikerült már a legelején meghatározni, meglévő partnereinknek egymást ajánlottuk, illetve a weboldalunk elkészítése után interneten keresztül is hirdettük szolgáltatásainkat. Továbbá direkt megkeresésink is voltak, olyan vállalkozásokat kerestünk fel, akikről tudni véltük, hogy szükségük van a termékeinkre, szolgáltatásainkra. A személyes tárgyalásoknak köszönhetően, valamint megfelelő ár-érték arányunk miatt egyre többen szavaztak bizalmat számunkra, és ez a kör a mai napig is bővül.

Jelenleg is rendelkeznek szabad kapacitással?

Jelenleg kevés a szabad kapacitásunk, de tudunk még megrendelést fogadni, ugyanis – ahogy a mondás is tartja – „még a rakott szekérre is fér”. Továbbá fejlesztéseink jelenleg is tartanak, nincs olyan év, hogy ne szerezzünk be új berendezést, a vevői igényeknek megfelelően természetesen.

Csak flakonfúvással foglalkoznak?

Nem, ugyanis idővel felmerültek további megrendelői igények is. Ilyen volt például az, hogy a partnereinknek nem csak a flakont, hanem a hozzá tartozó kupakot is tőlünk szerették volna beszerezni. Mivel saját szempontunkból is jó döntésnek tűnt a kupakgyártás, beruháztunk két speciális fröccsöntő gépbe és a hozzájuk tartozó szerszámokba, azóta pedig saját magunk részére a kupakokat is legyártjuk.

Mi az, amiben Önök igazán jók, amiért érdemes Önöket választani?

Nálunk a vevő és az adott szó az első és legfontosabb. A pontosságot, a minőséget és a megbízhatóságot minden megrendelőnk számára garantáljuk, melyhez társul a közepes árszínvonal.

Kik a vevőik?

Partnereink között megtalálhatók motorolaj-, mosógél gyártó vállalkozások, de kapcsolatban állunk élelmiszeripari cégekkel is. Méretüket tekintve szintén vegyes megrendelőink összetétele, ugyanúgy beszállítjuk termékeinket kisvállalatoknak, mint multinacionális vállalatoknak. De nem csak magyar vevőink vannak, szállítunk több vállalkozásnak is Ukrajnába, illetve szlovák cégekkel is tárgyalunk.

Hogyan tudtak multikhoz bejutni?

Talán a szerencsének tudható be, ugyanis az interneten keresztül találtak ránk, illetve vannak olyan partnereink, akik ajánlás útján jutottak el hozzánk. Arra is volt már példa, hogy multinacionális megrendelőnk igényeinek megfelelően hajtottuk végre fejlesztéseinket.

Nemrég Európai Uniós pályázati támogatásban részesültek. Pontosan mire vonatkozott a beruházás?

Gépbeszerzést valósítottunk meg. Jobbára olyan berendezésekkel rendelkeztünk, melyek nagy méretű termékek előállítását teszik lehetővé, de kisebb termékeket is gyártunk, melyek előállításához sokkal jobban megfelel egy kisebb méretű, energiahatékonyság szempontjából gazdaságosabb berendezés. Természetesen a minősége ugyanolyan kiváló, mintha a másik gépen készült volna.

Gondolkodnak egyéb fejlesztésekben? Hogyan látja vállalkozása fejlődését a következő 3 évben?

A csomagolóeszköz gyártás igényli tőlünk, hogy a lehető legnaprakészebbek legyünk a piac változásait illetően, egyetlen napra sem állhatunk meg fejlesztések tekintetében. Ha meg akarjuk őrizni versenyképességünket, mindig az elsők közt kell lennünk, akik új technológiát, irányzatot vezetnek be. Fejlesztéseinket is ennek tudatában végezzük, amint szükségessé válnak.

Az újdonságaink közül egy remek példa, hogy nemrég kifejlesztettük saját márkás mosógélünket. Ezzel az volt a célunk, hogy több lábon álljunk. A csomagolóanyag, azaz maga a flakon adott volt, hiszen azt már jó ideje gyártjuk megrendelőink számára, de úgy döntöttünk, hogy saját terméket is teszünk bele. Miután megjelentünk ezzel a mosógéllel a piacon, két vállalkozás is felkeresett bennünket azt illetően, hogy bérgyártásban megbízzanak bennünket mosógél gyártással és csomagolással.

Ezek szerint vegyipari jellegű fejlesztésük is volt mostanában?

Annak érdekében, hogy a saját tisztítószer formuláját elő tudjuk állítani, vegyészmérnököt alkalmaztunk, ő volt segítségünkre, illetve ő felügyeli a termék gyártását is. Jelenleg e téren még csak bontogatjuk szárnyainkat, de ha sikeresek leszünk ezzel a termékkel is, akkor természetesen további fejlesztések, eszközbeszerzések fognak megtörténni.

Mitől különleges az Önök által gyártott mosógél, miért érdemes ezt megvásárolni?

Olyan megjelenési formával szeretnénk megpróbálkozni, mely felkelti a vásárlók figyelmét. Ez egy rendkívül nehéz feladat, hiszen először a kereskedőket kell meggyőznöm arról, hogy forgalmazzák a termékem, utána pedig a vásárlókat, hogy próbálják ki. Abban azonban biztos vagyok, ha egyszer kipróbálják a mi mosógélünket, utána már csak azt fogják vásárolni.

A Gajdácsi és Társa Kft. családi vállalkozás, mely generációváltás előtt áll. Hogy áll Önöknél ez a folyamat? Gördülékenyen megy az átadás?

Igen, meglehetősen gördülékeny a folyamat a mi esetünkben. A fiam már kisiskolás kora óta sokat látott a tevékenységünkből, később pedig fokozatosan beletanult a szakmába. Tudatosan készítettem fel arra, hogy ne csak a cég vezetésével kapcsolatban, hanem a gyártás minden fortélyát illetően is meglegyen a tudása. A gyártás folyamatait, részleteit megismertettem vele az évek során, ma már ő is tudja, hogy mi miért történik, ismeri a szakmát. Szerencsére lát fantáziát abban, hogy átvegye a cég vezetését, ennek köszönhetően pedig már nagyon sok terhet levett a vállamról. A cég már most is működne nélkülem is, de egyszerűen nem tudom még itt hagyni.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerekre, beszállítókra nyitottak?

Alapanyag beszállítók megkeresésre mindig nyitottak vagyunk. De nyitott vagyok bármilyen megkeresésre.

www.gajdacsi.hu/

Előző cikkGasztro startup: pizza házhozszállítás 15 perc alatt
Következő cikkFejlesztések terén sosincs megállás!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here