Amit a kandallókról tudni érdemes

0
fucina 011

Sok tévhit kering a köztudatban a kandallókról. Lássunk néhányat: mi az, amit tudni lehet a kandallókról?

Légfűtéses kandalló

A légfűtéses kandalló hatékony, olcsó és hangulatos megoldást jelent otthonában. Nemcsak egy bútordarab-fűtőtest különleges kombinációja, hanem olyan enteriőr formáló eszköz, amely hangulatos hátteret teremt a családi, baráti programokhoz.

Öntvény, vagy lemezes tűztér samott béléssel?

Az öntvény tűztér a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás. Egy öntvény tűztér hatásfoka 60% körüli, vagyis a kitermelt hő közel 40%-a távozik a kéményen keresztül. Ez azt jelenti, hogy több fát szükséges eltüzelni ahhoz, hogy megkapjuk ugyanazt a meleget, amit egy lemezes tűztérnél kevesebb tüzelőanyaggal elérünk.

Mindemellett az öntvény tűztér fokozottan érzékenyebb a nedvességre. Amennyiben felhevült állapotban nedvesség éri (nedves fa, hó a fáról, stb.), azonnal elpattan.

Mivel az öntvény nem hőtároló elem, ezért miután már nem fűtünk benne, a tűztér nem tárolja a hőt, rövid időn belül lehűl. Másik hátránya, hogy a tűz közvetlenül a kandalló felületén ég (nincsen védő réteg), így sokkal hamarabb elhasználódik, mint a egy samott béléses lemez tűztér.

Az öntvény tűzterek ritkán vannak ellátva ablaktisztító rendszerrel, ezért azok üvege sokkal gyorsabban kormolódik. A samott béléses lemezes tűztér az öntvény tűztérrel ellentétben magasabb hatásfokon dolgozik (a jó minőségűek akár 80% felettin), tehát kevesebb fa szükséges a helyiség kifűtéséhez. Általában üveg tisztító rendszerrel is el van látva, továbbá ha véletlenül manuális erőhatásnak köszönhetően (pl. erősebben dobja be a fát) elpattanna, úgy a samott cseréje filléres dolog, míg az öntvény tűztér cseréje a fent felírt módon lényegesen költségesebb.

Vízteres tűztér

A vízteres kandalló hője a légfűtéses kandalló hőjével szemben hatékonyabban továbbítható a lakás többi helyiségébe. A kandalló által kitermelt hő puffer tartályban tárolható és több célra felhasználható. A vízteres kandalló előnyei közé tartozik, hogy összekapcsolható a szolár fűtéssel, a hőszivattyúval és a gáz fűtéssel is. Használható radiátor fűtésére, talajfűtésre, fal fűtésre, plafon fűtésre, használati víz fűtésére és más vizes fűtésre egyaránt. Amikor vízteres kandalló kiépítésén gondolkodunk, érdemes figyelembe venni pár fontos kritériumot, amelyet a tűztérrel szemben kell támasztanunk.

Miért ajánlatos a tűztérhez elektromos vezérlést beszerelni?

A vízteres kandalló 50 fok alatt nem működik jól (izzad), 70 fok felett kicsapódik a vízkő a rendszerben. Éppen ezért a kandalló üzemi hőmérsékletét a fűtés alatt az 50-70 fokos tartományban kell tartani. Ezt a 20 fokos hőmérsékletkülönbséget egy megrakott kandalló 10-15 perc alatt eléri. Elektromos szabályozás nélkül ez azt jelenti, hogy egy személynek folyamatosan a kandalló mellett kellene állnia és figyelnie, hogy mekkora a tűztér hőmérséklete, majd amikor eléri a 70 fok közeli hőmérsékletet visszavenni a tűztérbe jutó levegő mennyiségéből, 50 fokhoz közeli helyzetben viszont hozzáadni levegőt az égéshez, így szabályozva a tűztér üzemi hőmérsékletét. Ez a folyamat nem praktikus, ezért ajánljunk tűztereinkhez az elektromos vezérlés beszerelését.

Az elektromos vezérlés megfelelő működéséhez, fontos, hogy a tűztér kizárólag egy helyről kapjon levegőt, ami általában a külső levegő bevezetés. Tehát a vízteres kandalló tűztere az égés során egyáltalán ne tudjon a szobából levegőt szívni! Másik fontos kritérium, hogy el legyen látva biztonsági hűtőrendszerrel. A hűtőrendszer egy esetleges túlfűtést kiváltó helyzet esetén (pl. áramszünet miatt a kandalló körüli vizet keringető motor leáll) hideg vizet enged a vízteres kandalló tűztere köré.

Amennyiben nem biztos benne, melyik tűztér lenne a legmegfelelőbb az Ön lakásába, vagy egyéb szakmai kérdése lenne, forduljon bizalommal profi szakembereinkhez! (Folytatjuk!)

kandallo-deltako.hu

Előző cikkA Bosch sikerének a titka
Következő cikkÚj vevőt úgy lehet szerezni, ha nem akarsz midenáron új vevőt szerezni

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here