Amikor beindul az elkészült gép, az a legnagyobb élmény

0

A Gépsystem Kft. viszonylag speciális tevékenységgel van jelen az iparban, egyedi szállítórendszerek gyártásával foglalkoznak. Mindössze 3-4 versenytársuk van az országban, ezért azt gondolná a laikus olvasó, hogy számukra sokkal könnyebb megrendeléshez jutni. Azonban ez nem így van, többek között erről is beszélgettünk a cég ügyvezetőjével, Horváth Bálinttal.

Mivel foglalkozik a Gépsystem Kft.? Miben jók Önök igazán?

A Gépsystem Kft. egy családi tulajdonú vállalkozás, jellemzően az anyagmozgatás terén tudunk megrendelőink segítségére lenni, vagy gépekkel, vagy akár komplett rendszerekkel. Ezeket a gépeket, rendszereket mindig magunk, cégen belül tervezzük, illetve a végösszeszerelés is mindig házon belül történik, akkor is, ha esetleg a gyártási feladatok egy részét ki kell adnunk alvállalkozó partnereink számára.

Vannak standard elemek, melyek alapján rendszereinket készítjük, de alapvetően az adott követelményeknek, ügyféligénynek megfelelő, gyakorlatilag egyedi rendszer jön létre a projekt végén. Itt szeretném megemlíteni, hogy céljaink közt szerepel, hogy amennyire csak lehetséges, standardizálni tudjuk tervezést és a gyártást. Ezzel célunk, hogy minél több elemet tudjunk raktáron tartani, ezáltal pedig minél gyorsabban tudjuk kiszolgálni a megrendelőket.

Kik a célközönségük, milyen területről, iparágakból kerülnek ki megrendelőik?

Az ipar gyakorlatilag minden területéről voltak már megrendeléseink, például az építőipartól az élelmiszeriparon át az energetikáig, bárhonnan érkezhetnek megrendeléseink, ahol anyagmozgatás történik. Legnagyobb volumenű feladatainkat általában bányaipari, hulladékfeldolgozási és cukoripari megrendelőink számára végezzük.

Amiben a legjobbak vagyunk, az az, hogy kulcsrakész és teljesen egyedi megoldásokat tudunk biztosítani speciális igényekkel érkező megrendelőink számára. További jelentős előnyünk, hogy méretünknél fogva – körülbelül 30 alkalmazottal dolgozunk – rendkívül rugalmasak, de gyorsak vagyunk. Általában gond nélkül tudjuk kezelni a projektek közben felmerülő esetleges módosításokat. Úgy vélem, hogy ezek nagyon nagy előnyök a versenytársainkkal szemben.

Mi kell ahhoz, hogy ennyire rugalmasak tudjanak lenni?

Úgy gondolom, hogy Magyarországon 3-4 komoly versenytársunk van jelenleg, köztük pedig talán mi vagyunk a legkisebb létszámú vállalkozás. Úgy látom, hogy az egyedi géptervezésben, gépgyártásban minél nagyobb egy cég, annál nehezebb kézben tartani, átlátni a szervezetet és az adott munkákat. Éppen ezért talán ez lehet a magyarázat.

Mivel viszonylag kis létszámú vállalkozás vagyunk, a vezetőség és a mérnök kollégák is rálátnak a tervezésre, gyártásra, az információk is gyorsabban terjednek cégen belül. Ennek is megvan a maga hátránya, hiszen bizonyos termelési volument nem tudunk meghaladni, de jelenleg gond nélkül tudjuk teljesíteni az igényeket.

Kapacitásbővítő beruházást valósítottak meg EU-s támogatásnak köszönhetően. Pontosan mire vonatkozott a kapacitásbővítés?

Egy régi plazmavágó berendezésünket cseréltük le egy dupla asztalos és dupla fejes eszközre. Ezzel az eszközcserével a kapacitásbővítés és a minőség növelése volt a célunk.

Természetesen géptől, igénybevételtől is függ, de 10-20 évente célszerű ezeket a berendezéseket lecserélni.

A jövőben terveznek hasonló beruházásokat? Terveznek-e más, a fejlődésükhöz kapcsolódó fejlesztéseket?

Főként a forgácsoló gépparkunkban találhatók olyan berendezések, melyek hamarosan megérnek a cserére. Ennek érdekében már megtettük az első lépést, elbírálás alatt van további eszközbeszerzésre vonatkozó pályázatunk is.

Ezen kívül figyelmet szeretnénk szentelni a technológiai fejlesztéseknek, ezzel véleményem szerint már jó úton haladunk.

Az érem másik oldala pedig a termékfejlesztés, melyet már megemlítettem. Szeretnénk standard részegységeket, akár termékcsoportokat létrehozni és raktározni, ennek segítségével pedig gyorsabban tudunk a vevői igényekre reagálni.

Vállalnak külföldről érkező megrendeléseket is?

Igen, vállalunk. A projektjeink közel 50%-a exporttevékenységre vonatkozik, ezt a számot pedig igyekszünk folyamatosan növelni.

Mivel Magyarországi lehetőségeink a megrendelők számának tekintetében elég szűkösek, nagyobb biztonságot jelentenek számunkra az Uniós piacok.

Ön szerint hol fog tartani a vállalkozása 3 év múlva?

Az imént említett export lehetőségeinket mindenképpen szeretném bővíteni. Emellett szeretném elérni, hogy az anyagmozgatáson belül a Gépsystem név egy jól csengő, minőségi munkát garantáló vállalkozást jelentsen a vevők számára. Célom ezzel, hogy magasabb nyereségkulcsot tudjunk elérni a jövőben.

Eddig is törekedtünk a minőségi berendezések gyártására, és ez a jövőben is fontos szerepet kap a cég életében. Nem csak azért, mert minőségi munka által lehet életben maradni, hanem azért is, mert ennek segítségével lehetséges a profit növelése is.

Ön szerint mi lehet fejlődésének legnagyobb gátja?

A jó munkaerő hiánya feltétlenül gátolhatja a fejlődésünket, nem csak a szakmunkások tekintetében, hanem a mérnök kollégákra vonatkozóan is. Az egyedi gépgyártásban mindig is a legjobb mérnökökre, szakemberekre van szükség, hiszen nálunk nincsenek visszatérő feladatok, munkadarabok, mindig csak megoldandó feladatok vannak.

Milyen eszközök állnak rendelkezésükre a munkaerőhiány mérséklésére?

Igyekszünk magasabb béreket biztosítani a megyei, városi átlaghoz képest, ezzel pedig igyekszünk magunkhoz vonzani a jól képzett szakembereket.

Ezen kívül már mi is részt veszünk szakmunkástanulók oktatásában, úgy látszik, hogy a forgácsolás területén ügyes fiatalokra találtunk rá, azonban sajnos a lakatos-hegesztő szakmában egyelőre nem számolhatok be hasonló eredményekről.

Mi az, ami mostanában legjobban foglalkoztatja? Mi a legnagyobb kihívása?

Ami jelenleg nagyon foglalkoztat, az az, hogy úgy látom, az osztrák piacon kezdünk drágának számítani, a keleti piacokon pedig kezdenek megjelenni a komolyabb versenytársak, azok, akik a miénkhez nagyon hasonló profillal rendelkeznek. Ezt amiatt említem, mert korábban könnyen tudtunk megbízásokat elnyerni a nyugati piacon, mert olcsók voltunk, de keleten is sikeresek voltunk, mert nem volt rajtunk kívül olyan vállalkozás, mely a rábízott feladatokat komplexen megoldotta volna. Természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezeket az akadályokat leküzdjük, de ezek jelenleg okozhatnak nehézségeket.

Mi az, amin úgy érzi, hogy változtatni érdemes?

Apró réseket kellene betömnünk házon belül, tisztában vagyunk azzal, hogy mik a gyenge pontjaink. Ezeken az apróságokon kívül azonban nem érzem, hogy lenne bármi is a vállalkozáson belül, amin komolyan változtatnunk kellene. Úgy vélem, hogy az általunk megfogalmazott célokat teljesíteni tudjuk, az pedig biztosítani fogja a zavartalan működésünket.

Mi az, ami legfőképp büszke?

A Gépsystem-et édesapám alapította 1991-ben. Úgy gondolom, hogy már az nagy eredmény, hogy 27 éve töretlenül fejlődik a vállalkozás, eddig nem történt visszaesés.

Ami viszont minden projekt végén jó érzéssel tölt el, mikor beindítjuk a gépet, vagy a komplex rendszert. E tekintetben szerencsésnek tartom magam, hiszen láthatom, ha az adott gép, vagy rendszer, mely pár hónappal előtte még csak gondolat volt, elindul, megmozdul.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerekre, beszállítókra nyitott?

Az ipar számos szereplőjével álltunk és állunk jelenleg is kapcsolatban, számos iparág képviselőjével ápolunk jó partnerséget, éppen ezért, gyakorlatilag bárkivel szívesen beszélgetünk.

Beszállítók tekintetében pedig főként lakatosipari vállalkozások megkereséseire vagyunk nyitottak, akik esetleg segítségünkre lennének egy-egy termelési csúcs esetében.

www.gepsystem.hu/

Előző cikkGenerációváltás és tudásátadás gazdasági szemszögből
Következő cikkA válságban alapított cég már huszonötszörösére nőtt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here