Aki szenvedélyesen keresi a szakmai kihívásokat

0

A TRADEFLEX Kft. 1991-ben kezdett elektronikai alkatrészek kereskedelmével foglalkozni, majd gyártó partnerük megszűnésekor úgy döntöttek, nem keresnek új partnert, hanem saját maguk fogják termékeiket legyártani. A cég ügyvezetőjével, Nagy Imrével beszélgettünk a váltásról, a kutatás-fejlesztésről, valamint arról a stabilitásról, melyet több mint 20 év alatt elértek.

Mivel foglalkozik a TRADEFLEX Kft.? Miben jók Önök?

26 éve van jelen a piacon a TRADEFLEX Kft., elektronikai készülékgyártással foglalkozunk. Egyrészt saját fejlesztésű termékeket gyártunk, másrészt a technológiánknak köszönhetően bérmunkák végzését is vállaljuk. Szinte minden technológiával rendelkezünk, mely az elektronikai gyártás terén előfordul. Fő tevékenységünk közé tartozik az SMD, NYÁK beültetés, melyeket 3 Siemens gyártmányú beültető sorral végzünk. A NYÁK beültetés a nyomtatott áramkörök beültetését takarja röviden.
Ezen kívül elektromechanikai szerelési munkákat is végzünk ügyfeleink részére. Továbbá fémmegmunkáló leányvállalatunk is van.

Kik a megrendelőik?

Kisebb cégek és nagyvállalatok egyaránt megtalálhatók ügyfeleink között, valamint saját gyártású NYÁK lemezeinket természetesen a saját gyártmányú termékeinkbe is beültetjük. Több saját termékkel is rendelkezünk, például inverterekkel, napelem vezérlőkkel, kijelző-rendszerekkel, LED lámpákkal.

Bérmunkákat főleg orvos-elektronikai vállalkozások (vérelemző cégek termékeinek elektronikája), de gyártunk például gázfogyasztás mérőkbe elektronikát. Továbbá gyártunk elektronikai kijelző paneleket műszerfal-gyártó vállalkozás részére, mely termékek főként traktorokba kerülnek beépítésre. LED lámpagyártó cégek részére pedig elvégezzük bérmunkában a LED panelek beültetését.

Weboldalukon olvastam, hogy olyan termékeik is vannak, melyek az otthoni elektronika automatizálásában segítenek. Ezek a mostanában divatos smart home rendszerekkel is összekapcsolhatók, integrálhatók?

Igen, így van. Egyrészt vannak olyan bérmunkáink, melyek a smart home-okhoz kapcsolódnak, illetve nekünk is vannak olyan termékeink, melyeket ezekben az okos otthon rendszerekben lehet használni.

1991-ben alakult a cég, de ’97-ben kezdtek gyártással is foglalkozni. Miért volt szükség a tevékenységváltásra?

Tulajdonképpen egyszemélyes vállalkozásként alapítottam céget 26 évvel ezelőtt, kereskedelmi tevékenységet folytattam. Akkoriban induló vállalkozások termékeit exportáltam Németországba. Ez az irány egyébként megmaradt, a mai napig is – főleg saját – termékeink nagy részét Németországban értékesítjük.

A bérmunkához kapcsolódó feladataink jórészt magyar megrendelőktől érkeznek, saját termékeinket azonban javarészt Németországba értékesítjük, a mai napig körülbelül 60-70% az exporttevékenység.

Saját gyártóüzemük kiépítése a gazdaságosság miatt történt, vagy a tevékenységi körük bővítésének érdekében?

A saját gyártási tevékenység úgy alakult ki, hogy – 1995 körül – az a partner cégünk, aki a gyártásunk legnagyobb részét végezte, sajnos csődbe jutott. Nekünk viszont azonnal lépnünk kellett, hiszen ott álltunk a folyamatban lévő német megrendeléseinkkel, és a többi partnerünk nem tudott ekkora volumenben gyártani, amekkorára szükségünk lett volna. Ez volt az oka annak a döntésemnek, hogy saját gyártásba kezdtem, és a partner széthulló csapatából 12 főt kezdtem foglalkoztatni. Eleinte bérleményben dolgoztunk, később pedig már saját tulajdonú gyártócsarnokunkban.

Európai Uniós támogatással kiegészítve termelési kapacitásukat bővítették. Milyen jellegű bővítés ez pontosan?

2-3 éve bővítettük a kapacitásunkat, illetve ekkor technológiai korszerűsítést is elvégeztünk. Ennek következtében beszerzésre került egy szelektív forrasztó berendezés, mely nagy előrelépést jelentett számunkra a technológiát tekintve. Ennek a berendezésnek köszönhetően a kézi beültetéssel szemben egy sokkal ellenőrzöttebb, magasabb színvonalat képviselő technológiai folyamat került bevezetésre a cégnél.

Ezen kívül pedig nemrég egy másik pályázat segítségével gépbeszerzést valósítunk meg, valamint K+F+I pályázatunk is sikeresen zárult. Ez a két pályázat összekapcsolódik egymással. Elég nyitottnak tartom magunkat, szeretünk több lábon állni és szélesíteni a tevékenységi körünket. Ezért egy partner cégünkkel együttműködve belefogtunk egy, a koponyaműtétek esetében használatos orvostechnikai eszköz, egy fúró kifejlesztésébe, ehhez kaptunk kutatás-fejlesztésre irányuló támogatást. Gépbeszerzési pályázatot is elnyertünk – mint már említettem -, a megvásárolt gép ennek a speciális eszköznek a gyártására szolgál.

Milyen eredményeket várnak a K+F+I pályázatnak köszönhető beruházástól, fejlesztéstől?Nagyon komoly gépekre van szükségünk a fúró gyártásához, például egy 5 tengelyes megmunkáló-központra, mely természetesen nem csak ennek az egy eszköznek a gyártására lesz alkalmas, hanem egyéb szegmensekben is versenyképes termékeket tudunk majd előállítani vele.

Természetesen azt várjuk ettől a beruházástól, hogy nem csak tevékenységi körünk, de megrendelőink köre is szélesedni fog, melynek eredménye árbevételünk növekedése is lesz.

Mi az, ami leginkább foglalkoztatja Önt mostanában?

Mindenképpen a tevékenységi körünk szélesítése, illetve minél több láb növesztése. Ezzel célunk azt elérni, hogy mind az árbevételünk, mind pedig a megrendelői körünk a jelenleginél is stabilabb legyen.

Valóban széles a tevékenységi körük. Ezt hogyan tudják kezelni – nem csak kapacitás szempontjából, hanem – kommunikációs szempontból?

Viszonylag kevés, hagyományosnak mondható marketingeszközzel rendelkezünk, főként ajánlásoknak, és a „szájhagyománynak” köszönhetően szerezünk új megrendeléseket. Úgy gondolom, hogy ennél jobb marketingre nincs is szükségünk, ráadásul ennél költséghatékonyabb megoldás sincs.

Az ügyfeleink többségét ajánlásoknak köszönhetjük, az orvostechnikai megrendelőink gyakorlatilag egymásnak adták az elérhetőségünket.

27 éves fennállásuk óta mire a legbüszkébb?

Egyrészt arra, hogy a cégcsoportot felépítettem. Másrészt pedig a csapatunkra, akikkel hosszú évek óta együtt dolgozunk. Gyakorlatilag a csapat tudása, tapasztalata a cégcsoport legfőbb értéke. Szakmai teljesítményüket nem csak cégen belül értékeljük, hanem a piac is elismeri kollégáink tudását.

Mit gondol, mi a sikerük titka?

Úgy vélem, hogy a siker alapja a megbízhatóság. Partnereink mindig is számíthattak ránk, a kitűzött határidőket mindig is tartottuk, minőségileg is magas szintet biztosítunk számukra.

Úgy gondolom, ezt a megbízhatóságot referenciáink is alátámasztják, egyik legnagyobb és legismertebb megrendelőnk a német Conrad Electronic.


Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre nyitottak?

Nagy Imre ügyvezető

Szeretjük a kihívásokat, az újdonságokat, éppen ezért folyamatosan nyitottak vagyunk új megrendelői és beszállítói kapcsolatokra egyaránt.
Konkrétumot nem tudok mondani, de nyitottak vagyunk minden megkeresésre.

www.tradeflex.hu

Előző cikkEgyüttműködik a Knorr-Bremse és a Neumann János Egyetem
Következő cikkAz egyetlen, aki Magyarországon csigaleveleket gyárt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here