25 éve a párkányok és az ablakkönyöklők specialistái

0

Ha az ember építkezik, előbb-utóbb szembesül azzal, hogy szüksége van ablakkönyöklőkre is. Ekkor döbben rá, hogy milyen hatalmas a választék e termékek terén is. Jól tudja ezt Dr. Bayer Antal Tibor is, a Marmorit Kft. ügyvezető igazgatója, akivel a párkányok sokszínűségéről, az iparág trendjeiről, és a cég innovatív fejlesztéseiről beszélgettünk.

Mivel foglalkozik a Marmorit Kft.?

A KKV szektorban, ezen belül is az építőanyag-iparban tevékenykedünk, fő tevékenységünk pontosabban az ablakkönyöklők gyártása. Ez első pillantásra egy szűk szegmesnek tűnhet, de ennek ellenére igyekszünk az összes újdonságot, az éppen aktuális trendek változását úgy lekövetni, hogy elmondhassuk magunkról, naprakészek vagyunk a piacon. Úgy vélem, hogy minden újdonságról kellő időben tudunk, és reagálunk is. Ez az oka, hogy nagy jelentősége van cégünk életében a folyamatos fejlesztéseknek és innovációknak, 25 éves fennállásunk alatt ezekre mindig is nagy figyelmet fordítottunk. Nem volt olyan év a negyedszázad alatt, hogy jelentősebb beruházásokat, átszervezéseket, új technológiák bevezetését ne valósítottunk volna meg.

Jól gondolom, hogy célközönségük főként az építőipari vállalkozások?

Így van. Tulajdonképpen az építőipar szereplőinek szállítunk be, ezen belül a kivitelező cégek és a végfelhasználók körülbelül fele-fele arányban állnak egymással. Vagy kivitelező, vagy ingatlangazdálkodó vállalkozások a megrendelőink.

Mi az, amiben Önök igazán jók?

Igyekszünk nagyon magas minőségi követelményeknek megfelelő, hosszú élettartamú ablakkönyöklőket gyártani, melyek a mindenkori trendeknek a legjobban megfelelnek, legyen szó design-ról, műszaki követelményekről. Vannak olyan gyártók, akik szeretnék a teljes terjedelmét lefedni a piacnak, és a prémium termékektől az olcsókig mindent kínálnak, mi viszont inkább a nívós szegmensre fókuszálunk.

Vannak versenytársaik ebben a szegmensben?

Ez egy érdekes kérdés. Jelenleg úgy látom, hogy olyan vállalkozás, mely hozzánk hasonlóan direkt módon prémium termékeket gyárt, nem igazán van a piacon. Azonban azok a cégek, melyek a széles spektrumot kínálják, és prémium termékekkel is rendelkeznek, ők azért jelen vannak a piacon. Ez jellemző inkább a versenyhelyzetünkre.

Említette, hogy minden évben fejlesztettek, innováltak. Ez pontosan mit jelent az Önök esetében?

A legfontosabb az innováció esetében, a mindenkori trendeknek való megfelelés. Erre minden évben figyelnünk kell, hiszen ezek a trendek határozzák meg az éppen aktuálisan divatos felületeket, színeket, felhasználható anyagokat. Az építészet bizonyos szempontból művészet is, és ennek következtében mindig tapasztaljuk, hogy -, ha nem is olyan szinten, mint például a ruhaneműk területén, de – nagy jelentősége van a divatnak. E téren nem állhatunk meg egy pillanatra sem, hiszen viszonylag gyorsan következnek be a változások.

A másik része a fejlesztéseinknek, a műszaki előírásoknak való megfelelés. A könyöklők lehetnek belső-, vagy külső könyöklők, a külsőt sokszor ablakpárkánynak is nevezzük. Ezt fontos elkülöníteni, ugyanis az előírások a belső könyöklők esetében viszonylag lassan változnak, hiszen a lakótéren belül nem kell túl sok kritériumnak megfelelnie a termékeknek. A könyöklőnek csupán annyi a funkciója a lakásban, hogy az ablak előtti falrészt takarja, esztétikai szempontból jelentős. Természetesen vannak bizonyos fizikai hatások, melyeknek ellen kell állnia, de nem jelentős ezek száma. A külső könyöklők esetében azonban egészen más a helyzet, hiszen rendkívül fontos szerepe van a terméknek a homlokzat vízzárásában, abban, hogy az UV sugárzásnak ellen tudjon állni az építőanyag, és akkor még nem beszéltünk a hőmérsékletváltozásokról. Ezek nagyon komoly követelményeket támasztanak a termékekkel szemben mind alapanyag tekintetében, mind pedig a kialakítás szempontjából.

Ezen kívül esetünkben van egy harmadik oldala is az innovációnak, ez pedig arra vonatkozik, hogy a párkányoknak illeszkedniük kell az épülethez. Tehát különböző élzárók, hossztoldók, és egyéb kiegészítő elemek felhasználására is szükség van, ez pedig azt jelenti, hogy e területen is frissnek kell lennünk. Nem gondolná, de itt is különböző trendek, és komoly műszaki követelmények figyelhetők meg.

És mindezeken kívül arra is figyelmet kell szentelnünk, hogy a termelésünk és a működésünk gazdaságos legyen, és a jövőben is az maradjon. Ezt a területet érintő fejlesztéseink is vannak.

Ha jól tudom, nem csak könyöklőket és a hozzájuk tartozó kiegészítő termékeket gyártják. Milyen egyéb megoldásaik vannak még?

Az alaptevékenységünk az ablakkönyöklők gyártása, erre állítottuk össze a technológiai sorunkat. Azonban időközben rájöttünk, hogy az az anyag, amivel dolgozunk, egyéb felhasználási területekre is alkalmas. Így kezdtünk foglalkozni konyhai munkalapokkal, medencék szegélyének lefedésével, illetve belső lépcsők fedésével. De ezek csak kiegészítő megoldások, egyfajta pluszszolgáltatás azon megrendelőink számára, akik ablakkönyöklőink miatt keresnek fel bennünket. E termékek megrendelése nagyban függ attól, hogy hogyan tervezték meg a házat, hiszen, ha nincs medence az udvarban, már nem is kell medencefedés. Viszont, ha műszaki, tervezési szempontokból megfelelő, és meg is tetszik a megrendelőnek a termék, akkor a ház több pontján is felbukkanhat ugyanaz az anyag.

Ezek a termékek az árbevételünk körülbelül 5-10%-át adják.

Milyen anyagból készülnek a termékek?

Vezértermékünk a HELOPAL© öntött márvány ablakkönyöklő. Ez a készítmény márványőrlemény és műgyanta keverékéből jön létre, mely két szempontból tér el a klasszikus márványtól. Az egyik az, hogy teljes mértékben víztaszító, jobb a vízzárása, mint bármely természetes kőé. A másik előnye, hogy olyan színeket, felületeket tudunk előállítani, melyek a természetben még nem alakultak ki, vagy éppen nem találták meg. Sokkal szélesebb skálán mozog az öntött márvány termékek színvilága, mint a természetben, például teljesen egyszínű, márványminta és zárványok nélküli felületet is elő tudunk állítani. Ha a trendek elmozdulnak egy konkrét irányba, például erőteljesebb, vagy éppen halványabb kőzetek irányába, akkor pedig követni tudjuk.

De mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy csak úgymond sorozatgyártásban tudjuk előállítani a termékeinket, 1-1 darabot nem lehetséges gyártani, az nem gazdaságos.

Termékeik az egész országban elérhetők?

Gyakorlatilag igen, bár azt hozzá kell tennem, hogy legjobban meghatározott és kialakított kereskedelmi hálózatunk Észak- Nyugat-Dunántúlon és a főváros környékén található, a belföldi értékesítésünk körülbelül 70%-a ebben a régióban történik. De mint mondtam, a termékeink az ország egyéb pontjain is elérhetők. A gyártott termékeink körülbelül 30%-át értékesítjük Magyarországon, a nagyobb részét pedig az Európai Unió országain belül.

Speciális ablakkönyöklő kiegészítő család prototípusának fejlesztésén dolgoznak, ez pontosan miről szól?

Maga a folyamat körülbelül 5 éve kezdődött el, ugyanis a német nyelvterületeken az elmúlt időszakban jelentős normamódosítások következtek be a külső párkányok gyártásának tekintetében. Ez azt jelenti, hogy a korábban meghatározott vízmennyiség mértékét, mely az épület falába bekerülhet az időjárási hatások miatt – hiszen szinte lehetetlen lezárni az épület minden egyes pontját -, folyamatosan csökkentették. Körülbelül 5 éve azonban úgy határoztak, hogy ezt az értéket lecsökkentik 0%-ra, tehát akármilyen időjárási viszonylatok alakulnak ki, a faltestbe nedvesség nem kerülhet be. Ezek alapján kell módosítani minden beépítésre szánt termék paraméterét, ez a módosítás pedig egy új piaci szegmenst hozott létre a Marmorit Kft-nél. Mivel az ablakkönyöklők terén a lehető legjobbat igyekszünk létrehozni, úgy döntöttünk, számba vesszük, hogy mi mindent használunk fel ahhoz, hogy megakadályozzuk a víz bejutását a faltestbe. A párkányok esetében az élzárókról, a toldó elemekről és a különféle csatlakozási pontok lezáró elemeiről van szó. Azt tapasztaltuk, hogy 5 évvel ezelőtt a piacon nem létezett még olyan termék, mely biztosítani tudta volna, hogy 0% nedvesség jusson a falba. Ennek oka az volt, hogy ezek az elemek, illetve maga az ablakkönyöklő az év során a hőmérsékletingadozás következtében jelentős dilatációs mozgást végeznek, más a mozgásuk, mint az épület többi elemének. Tehát, arról van szó, hogy biztosítani kell a könyöklő számára, hogy mozogni tudjon hosszanti irányba, ugyanis a párkány hőmozgása nem egyezik meg az ablaktest és a faltest hőmozgásával sem. Abban az esetben, ha tökéletesen leszigeteljük az összes találkozási pontot, akkor nyáron -, mikor a könyöklő kitágul – szétnyomja a szigetelést, télen pedig -, mikor összehúzódik – elszakad a szigeteléstől a párkány. Ennek megoldására fejlesztjük az élzáró családunkat, melynek célja, hogy teljesen vízzáró legyen és tűrje az ablakkönyöklő dilatációs mozgását, egyenlítse ki az ebből adódó fizikai eltéréseket. Ennek a fejlesztésnek a végénél járunk, a normál ablakokhoz tartozó élzárók elkészültek – szériatermelés folyik-, a hossztoldók, saroktoldók fejlesztése is sínen van, már csak azokat a pontokat kell megtalálnunk, ahol a különböző párkányelemek egymásba tudnak futni. Gondolok itt sarok ablakelemekre, ahol azt kell megoldanunk, hogy a különböző falelemek bármilyen találkozására legyen megoldásunk.

Csak Önök foglalkoznak ilyen megoldások kifejlesztésével?

Nem, a normaváltozás következtében sokan próbálnak megoldást keresni ezekre a problémákra, főként az export piac szereplői. Ennek következtében állandó versenyhelyzetben vagyunk a konkurenciával.

Hogyan látja a jövőt, hol fog tartani a vállalkozás 3 év múlva?

Úgy vélem, hogy 3 év múlva már ismét túl leszünk egy jelentősebb színtrend változáson – nemrég jelentek meg a következő változás első jelei -, az erős sötét színek elkezdtek fakulni. Jelenleg ezt a változást igyekszünk követni, azaz egy design jellegű fejlesztés előtt állunk. Ezért úgy vélem, hogy a jelenlegi 17 színünkből 3 év múlva 3-4 el fog tűnni, talán 5 is, de a helyükre újak fognak bekerülni.

Továbbá úgy gondolom, hogy az élzáró-, toldó családunk kifejlesztése 3 éven belül kompletten elkészül, megkezdődik a szériagyártás, és terveink szerint már csak a fenntarthatóságát kell biztosítanunk. 3 év múlva már valószínűleg nem az lesz a legnagyobb gondunk, hogy az új termékek minden műszaki követelménynek megfelelnek-e, hanem az, hogy hogyan tudjuk gazdaságosabban, fenntarthatóbb formában gyártani.

Mi az, amire a legbüszkébb az elmúlt 25 évből?

A fennállásunk során mindig is fontos célkitűzésünk volt – lévén, hogy osztrák-magyar vegyesvállalat vagyunk -, hogy olyan magas minőségben tudjuk a termékeinket előállítani, hogy az exportpiacon senki se tudja eldönteni, hogy azt Magyarországon, vagy Ausztriában gyártották-e. Megfelelünk azoknak a szigorú követelményeknek, melyeket a német nyelvterületeken elvárnak, ezért nem érzékelhető, hogy Kelet-Európában készülnek a termékeink. Ehhez nagyon sokat kellett fejlődnünk, és a cég minden munkatársának fel kellett zárkóznia egy rendkívül minőségorientált színvonalra. A visszajelzések alapján ezt sikerült elérnünk, ezért erre nagyon büszke vagyok.


Milyen jellegű üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerekre, beszállítókra nyitottak?

Ahhoz, hogy a fejlesztéseink megvalósulhassanak, folyamatosan szükségünk van új, egyedi gépekre, vagy a meglévő gépsorok átalakítására, ezért mindenképpen nyitottak vagyunk olyan gépipari vállalkozásokra, akik ilyesmivel foglalkoznak. Ide sorolhatom még az automatizálás és robottechnika szakértőit is, a velük történő együttműködésekre is nyitottak vagyunk.

Ezen kívül az alapanyagok tekintetében is igyekszünk új alternatívákat keresni, tehát akár a műanyagiparban, akár ásványi anyag forgalmazókkal történő együttműködésekre is nyitottak vagyunk. Ez esetben fontos, hogy az alapanyagokat standard módon tudják beszállítani.

www.helopal.hu

Előző cikkÚj szereplő a csokoládépiacon
Következő cikkA sajóbábonyi ipar mozgatórugója

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here