19 évesen innovatív megoldásokkal, lendületesen viszi a családi, ipari vállalkozást

0

Precíziós készülék, berendezések alkatrészeit gyártani önmagában is kihívás, azonban, ha ezek az eszközök a gyógyszeripar, sőt, az orvostechnika szereplői számára készülnek, még nagyobb a vállalkozáson a nyomás. Éppen ezért, az erre irányuló megrendelések elnyeréséhez nagyfokú bizalomra van szükség a partnerek között is.
Jól tudta ezt a Galaktika Kft. alapítója, Kristóf Lajos is, aki sajátos filozófiájának köszönhetően sikeresen építette fel vállalkozását. Ma már fia, Kristóf Péter vezeti a vállalkozást, és követi édesapja vízióját a siker útján.
 

Mivel foglalkozik a Galaktika Kft.?

A vállalkozás 1993 óta foglalkozik finommechanikai-, precíziós-, és kisméretű alkatrészek, szerszámok és készülékek gyártásával, kis- és közepes sorozatú gyártásról van szó, továbbá egyedi alkatrészek előállításával is foglalkozunk. A Galaktika Kft-t édesapám, Kristóf Lajos alapította. Egy kis bérelt műhelyben kezdte meg tevékenységét, két oszlopos fúrógéppel, két régi köszörűvel és egy öreg marógéppel, akkoriban a főállása mellett foglalkozott szerszámgyártással. A kezdetek óta követte azt a filozófiát, miszerint kisvállalkozás szeretett volna maradni, azonban magas minőséget biztosítani a megrendelők számára. Olyan megoldásokat szeretett volna kínálni, ahol a hozzáadott érték minden téren jelen van. Vállalati filozófiájának köszönhetően időről időre egyre több megkeresés és megrendelés érkezett, melyek során tevékenységi köre már nem csak a szerszámkészítésre terjedt ki, hanem fokozatosan felmerültek igények egyedi alkatrészek gyártására is.

A kezdetek

Miután az egyedi alkatrészek gyártásának száma egyre inkább nőtt, édesapám megjelent egy – számára – új ipari szegmensben, a gyógyszer- és vegyipari vállalatok is bekerültek célközönsége körébe. Ez egy újabb mérföldkövet jelentett a vállalkozás számára, ekkor fogalmazódott meg édesapámban, hogy hosszútávon fenntartható minőségi munkát kizárólag minőségi eszközökkel és gépekkel lehetséges végezni. Ez a gondolkodásmód ösztönözte, új gépek megvásárlására, valamint egy nagyobb üzembe való költözésre is. Ezek a fejlesztések gyakorlatilag megalapozták a vállalkozás útját. Azok a gyógyszeripari és kutató vállalatok, akikkel a mai napig nagyon jó kapcsolatot ápolunk, szerették volna, ha a hosszú fejlesztéseik során megalapozott projektjeik, illetve termékeik mihamarabb piacra kerülnének, olyan alkatrészek segítségével, melyek mind a végfelhasználónak, mind a gyártónak biztos alapot nyújtanak a gyártott termékek tekintetében.

A kezdetek

Az elmúlt 10-12 év során – mióta a középsorozatú gyártás is elérhető a Galaktika Kft-nél – nagymértékű fejlődés történt a cég életében, köszönhetően annak, hogy megjelentünk az olaj- és petrolkémia ipar területén is. Az itt történő megjelenésünk nagyobb mértékű automatizálást kívánt részünkről, ennek köszönhetően pedig technológiai fejlesztéseket, gépberuházásokat valósítottunk meg. A mai napig ezen az úton haladunk tovább folytatjuk a fejlesztéseket, és továbbra is az édesapám által megfogalmazott vízióra építkezünk.

Jól értem, hogy az elvégzett munkáik alapján terjedt a jó hírük, és ennek köszönhetően érkeztek folyamatosan a megkeresések Önökhöz?

Annak idején a vállalkozás egy szűk – 1-2 partnert jelentő – vevőkörrel indult, de az általuk biztosított projektek száma termék-, illetve termék szortiment szinten egyre inkább emelkedést mutatott. E feladatok ellátása akkoriban még lefedte a cég kapacitását. Azonban annak következtében, hogy egyre több ajánlás útján történő megkeresésünk érkezett, növelnünk kellett a kapacitásunkat, továbbá a technológiai hátteret is folyamatosan fejlesztenünk kellett a minőségi feltételeknek való megfelelés következtében. A partnereink látták a minőség iránti elkötelezettségünket, a magas hatékonyságot, valamint a cég mögött fellelhető emberi mivoltot, melyet a mai napig is fenntartunk, ennek következtében ők maguk is több projektbe vontak be bennünket, illetve szívesen ajánlottak partnereik számára.

Édesapám számára nem a profit volt a fontos, hanem az emberi értékek, a bizalom megszerzése, ő erre épített mindent. Már 25 évvel ezelőtt olyan mély bizalmi kapcsolatot tudott kialakítani a partnerekkel, hogy a mai napig is velük dolgozunk együtt.

Említette, hogy kis- és közepes sorozatú gyártást is végeznek. Milyen termékeket gyártanak sorozatban?

A vegyiparon belül az olaj- és petrolkémia iparral kerültünk kapcsolatba. Az ebben az iparágban tevékenykedő vállalatok számára gyártunk – a mi szemszögünkből nézve – középsorozatban, bár ez más cégek számára még csak kis sorozatnak minősül. Áramlástechnikai termékek, csapok, szelepek, alkatrészek gyártását értem e tevékenység alatt. Ezek a termékek erőművekbe, olajfinomítókba kerülnek beépítésre. Az alkatrészeinket savas, lúgos környezetben, nagy mértékű hőmérséklet-, és nyomásingadozás mellet alkalmazzák. Ezek a termékek alapozták meg fejlesztéseinket, valamint az egyedi gyártásunk technikai fejlődését is.

Az egyedi gyártásuk milyen termékekre vonatkoznak?

Egyedi gyártás tekintetében legfőképp Kutató-Fejlesztő vállalatokkal állunk együttműködésben, például gyógyszeripari hatóanyag kifejlesztő készülékek alkatrészeit gyártjuk készülékgyártó cégek számára, így – közvetve ugyan, de – a Novartis, vagy a Sanofi-Aventis számára is eljutnak alkatrészeink.

Továbbá jelen vagyunk az orvos-technológiában is, tömegspektrometriás eszközök alkatrészeinek gyártásával is foglalkozunk. Például olyan vállalkozás számára is szállítunk termékeket, mely egy különleges, szabadalommal is rendelkező intelligens – úgynevezett iKnife – sebészeti eszközt fejleszt, amely az operáció közben azon nyomban információt nyújt a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről és arról, hogy tartalmaz-e daganatos sejteket. Ennek segítségével a műtét közben információt kaphat az orvos, hogy belevágott e az eltávolítandó rákos szövetbe és lehetőség van a viszonylag gyors korrekcióra.  Ezek alapján az olvasó is el tudja képzelni, hogy egy ilyen precíziós mérőeszközbe megfelelő igényességgel kell alkatrészt gyártani.

A kutató-fejlesztő vállalkozásokkal együtt is ötletelnek, vagy már kész elképzelésekkel keresik meg Önöket?

Nagyon sok esetben van szó együtt ötletelésről. Például felmerül egy új termék ötlete, akkor az akár rajz, akár testmodell alapján CAD/CAM rendszerek segítségével hozzánk kerül. Ez követően pedig elindul egy hosszabb folyamat, együtt gondolkodás a partnerrel, melynek során a megrendelő elmondja az igényeit, megosztja velünk, hogy az alkatrészt mire szeretné majd használni, mi lesz a konkrét feladata. Az elhangzottak alapján pedig igyekszünk olyan javaslatokkal ellátni a partnert, hogy az a termék költséghatékonyan, jó minőségben legyen gyártható, továbbá megbeszéljük, milyen gyártástechnológia segítségével valósítható meg az elképzelés, hiszen sokszor felmerülnek olyan igények is, melyeket gyártástechnológiailag nem lehetne azon az úton kivitelezni. Ez az oka, hogy a megrendelőkkel már a tervezés kezdeti fázisaiban együttműködünk annak érdekében, hogy mielőbb megvalósulhassanak az elképzelések. A tervezési fázis befejezését követően -, ha mi és a partner is elégedettek vagyunk a tervekkel, akkor – kezdődhet a következő lépés, a rajzolás, modellezés, majd ezt követően maga a gyártás.

Természetesen előfordul, hogy kész tervekkel érkezik a megrendelő, és nekünk valóban csak gyártanunk kell, de nagyon sok esetben már ötlet szinten elkezdődik az együttműködés.

Iparágat tekintve partnereik főként a gyógyszeriparból kerülnek ki? Más, például az autóipar számára nem gyártanak?

Nem. Az autóiparral nem vagyunk kapcsolatban, nincsenek ilyen partnereink. Ennek egyik oka lehet, hogy az autóipar szereplői inkább nagyobb sorozatban készülő, mondhatni szériagyártású termékeket igényelnek. Mi azonban szériagyártással nem szerettünk volna foglalkozni, már édesapám is úgy vélte, hogy akkor elveszne a hozzáadott értékünk.

Ha jól értem, a Galaktika Kft. hagyományos családi vállalkozás.

Édesapám 2016 februárjában elhunyt, ekkor vettük át édesanyámmal ketten a vállalkozás vezetését. Ehhez azonban mindenképp szeretném hozzáfűzni, hogy én még csak 19 éves vagyok, tehát tapasztalatom nem volt a vezetésben, ahogy édesanyámnak sem. Azonban azokat az álmokat, terveket, melyeket édesapám dédelgetett, folyamatosan valósítjuk meg, illetve egyfajta iránymutatást is adnak számunkra. Azt mondhatom, hogy talán egy kicsit lendületesebben, bátrabban haladunk az innovatív megoldásokkal, de alapjába véve ugyanazt a víziót követjük, mint amit édesapám kitalált.

Mögöttünk pedig egy nagyon magasan képzett csapat áll, akikre nyugodt szívvel bízhatjuk a feladatokat és kihívásokat.

Nemrégiben kapacitásukat bővítették. Milyen jellegű fejlesztés zajlott Önöknél?

2011-től négy Európai Uniós pályázatot sikerült elnyernünk, ezeket másfél éves ciklusokban valósítottuk meg, mindegyik gépbeszerzésre irányuló fejlesztés volt. Az első két pályázat segítségével a növekvő olaj- és petrolkémiai igényeket elégítettük ki, azaz univerzális CNC esztergagépeket szereztünk be. E berendezések egyike már Y tengellyel is rendelkezik, ez pedig lehetővé teszi, hogy ne csak esztergálási, hanem bizonyos mértékben marási feladatokat is el tudjunk látni vele. Eredménye az eszközbeszerzésnek, hogy hatékonyabban és rövidebb gépidővel, kevesebb felfogással tudunk dolgozni, ez pedig költséghatékonyabb, illetve a hibalehetőség is jóval csekélyebb.

A harmadik pályázati segítséggel megvalósuló fejlesztésünk egy 5 tengelyes marógép beszerzésére irányult, mely teljes mértékben az egyedi gyártás komplexitását, összetettségét emelte még magasabb szintre. Az eszközbeszerzésnek köszönhetően elértük, hogy a kutató-fejlesztő cégek irányába még jobban megszilárdítottuk beszállítói státuszunkat.

Negyedik, eszközbeszerzésre irányuló pályázatunk eredményére a napokban kaptuk a hírt, hogy sikeres volt, melyet tavaly év végén nyújtottunk be. Ez a gépünk egy univerzális CNC Esztergaközpont, mely a jelenlegi gépeinknél nagyobb dimenziójú alkatrészek megmunkálást is képes megvalósítani a kor legfejlettebb innovációjával.

Hogyan képzeli a vállalkozás jövőjét? Mit gondol, hol fognak tartani 3 év múlva?

Azt semmi esetre sem szeretném, hogy több száz főt foglalkoztató vállalattá nőjük ki magunkat, szeretném, ha olyan kisvállalkozás maradna a Galaktika Kft, mely technológiailag rendkívül innovatív. Jelenleg is számos kutató-fejlesztő projektben veszünk részt, mint gyártó partner, ahol a rugalmasság és precízitás, alappillérei a kapcsolatnak. Továbbá fejlesztéseinket is szeretnénk folytatni, jelenlegi terveink között szerepel egy új gyártócsarnok megépítése, ahol több gépet szeretnénk elhelyezni, illetve biztosítani kívánjuk a jövőbeni fejlesztési lehetőségeinket. Szeretnénk megteremteni a helyet a kiterjedt elő- és utómunkálatok elvégzésének megvalósításához, ugyanis célunk, hogy ne csak gyártást végezzünk, de néhány éven belül részt tudjunk venni a komolyabb előkészületekben, és az utómunkában. Erre jelenleg is vannak lehetőségeink, e lehetőségek skáláját tervezzük szélesíteni.

Mit gondol, mi az, ami fejlődésüket gátolhatja?

Mint sok más vállalkozás számára, számunkra is nehézségeket okoz a munkaerőhiány. Azonban meg kell említenem egy másik kihívást is, mely összefügg a munkaerőhiánnyal, ez pedig az automatizálás. Bár megoldásnak tűnhet, azonban bizonyos szinten átformálja a vállalatokat, illetve a piacot is változtatni fogja. Természetesen az élő munkaerővel szemben nagy előnye, hogy rendkívüli pontosságot biztosít. A mi esetünkben az egyedi gyártás során elengedhetetlen az élő munka alkalmazása, ugyanakkor a lehető legnagyobb mértékben igyekszünk automatizálni, hogy segítsék a gépek a kollégák munkáját, de magas minőséget is biztosítsanak ugyanakkor.

A munkaerőhiányt próbáljuk az által kezelni, hogy a fiatalokat tanítjuk, képezzük a lehető legnagyobb mértékben, éppen ezért ma már nem az a jellemző, hogy szakembereket keressünk egy-egy pozíció betöltésére, hanem olyan fiatalokat keresünk, akik agilisek, hajlandóak tanulni, és becsülettel, szívesen végezzék a munkájukat.


Kristóf Péter, ügyvezető

Milyen üzleti kapcsolatokra, együttműködésekre, stratégiai partnerségekre, beszállítókra nyitottak?

További üzleti lehetőségekre mindig is nyitottak voltunk, és most is nyitottak vagyunk. Szívesen fogadjuk a nagyobb kihívást jelentő kutató-fejlesztő vállalatok megkereséseit különféle fejlesztésekkel kapcsolatban. Rajtuk kívül szívesen megismernénk szerszám- és alapanyag kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokat is, akik a speciális, sőt, néha meglepő igényeinket is ki tudják szolgálni.

www.galaktikakft.hu/manufacturing/hu/

Előző cikkA sajóbábonyi ipar mozgatórugója
Következő cikkValóra válik az álmom: már gyártani is fogok

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here