Sikerek az IoT területén

0

Miután tavaly novemberben a Visegrádi országok szervezésében, Londonban rendezett startup versenyen első helyezést nyertek, nemrég hazavihették a Nemzetgazdasági Minisztérium „Díj a sikeres vállalkozásokért” díját is. A Vengit fiatal vállalkozás máris nagy sikerekkel és még nagyobb jövőbeni tervekkel; alapítójával, Pásztor Lénárddal beszélgettünk.

A Vengit egyik fő tevékenysége a teljesítményhangolás. Mégis mit takar ez pontosan és milyen egyéb tevékenységek kapcsolódnak ehhez?

Amikor 2010-ben elindítottuk a vállalkozásunkat a nagy látogatottságú online rendszerek teljesítményhangolása, illetve üzemeltetése volt a kiindulópont, ami tulajdonképpen még ma is egyedülálló a piacon. A szolgáltatás lényege, hogy ezeknek a rendszereknek a működését úgy tudjuk alakítani, hogy azok optimálisak legyenek a működtetőik számára, akik jellemzően startup cégek. Ez kicsit olyan, mint az autóknál a tuning, addig tekerjük a potmétereket, míg ki nem hozzuk a legjobbat az adott környezetből. Három évvel ezelőtt aztán új vonallal bővült a cégünk profilja; azt vizionáltuk, hogy a jövőben az internetes forgalom nagyobb részét már nem az emberek fogják adni, hanem a gép-gép interakció, az IOT (Internet of Things). Megalkottuk a cég első hardver termékét, az SBricket, ami tulajdonképpen egy okos Lego kocka, amit beépítve egy Lego építménybe az okostelefon segítségével lehet irányítani. Ma ebből már egy létező termék kapható a piacon, ami egyrészt remek játék, másrészt kiváló oktatási segédeszköz is.

Hogyan illeszkedett ez a termék a Vengit szolgáltatásközpontú profiljába?

Amikor be akartunk lépni az IOT piacára, termékben gondolkodtunk, ráadásul olyanban, ami önmagában is rentábilis. Ez lett az SBrick, ami nemcsak játék, hanem egy kész IOT platform, aminek az első generációja ugyan egy Lego kompatibilis formát kapott, de valójában más termékek okosítására is alkalmas lehet. Ezért is keresünk jelenleg olyan partnereket, akik rendelkeznek termékkel vagy termékötlettel, hogy a technológiát a saját produktumuk javára fordíthassák.

A Vengit mellett tehát, az SBrickre alapozva tulajdonképpen egy startup indult. Ez azt jelenti, hogy egy kis magántőkéből és némi közösségi finanszírozásból jött létre és most tartunk ott, hogy különálló céggé tegyük egy befektető segítségével. Már a piaci validáció is megtörtént ennek érdekében.

Mégis mi volt az a tényező, amire a mai sikereket alapozták az alapításkor?

Röviden; ami egyedivé és sikeressé tette a cégünket, hogy talán az egyetlen magyar cég vagyunk a hazai piacon, aki informatikai rendszereken teljes körű konzultációt biztosít. Mielőtt ezt a céget megalapítottam, az iwiw-nél dolgoztam és sokat tanultam korábbi munkahelyemen arról, hogyan kell nagy látogatottságú rendszereket fejleszteni, azokban gondolkozni. Soha senki nem keresett meg bennünket azzal, hogy ugyan teljesen más termékük van, de az egyedülálló tapasztalatainkra alapozva adjunk tanácsot teljesítményhangolásban. Miközben ez a tapasztalat más cégnél nem alakulhatott ki, az iwiw a lehető legjobb forrást biztosította a nagy forgalmú informatikai rendszerek terén. Rájöttünk tehát arra, hogy ez a fajta tudás egyedi, ami azonban másoknak is nagy érték lehet.

Milyen cég az Önök ideális partnere?

Az IOT most kezd beindulni, sok olyan startup vállalkozás születik, amely eleve nemzetközi piacra tervez – ilyen volt ügyfeleink közül a Ustream is –  és hasonló cégekre számítunk a jövőben. Velük szeretnénk együtt dolgozni, hogy gyorsan tudjanak fejlődni és ne legyen számukra probléma a robbanásszerű növekedés.

Ezek a vállalkozások a nemzetközi piacon startolnak, mi a helyzet Önökkel a külföldi terjeszkedést illetően?

Jogos a kérdés, valóban mi is így gondolkozunk. Ahogyan már említettem az SBrick projekt már előkészítés alatt áll befektetésre, ez a cég már Londonban fog működni, saját, önálló csapattal a háta mögött.

Hogyan fogalmazná meg a következő évek terveit az üzlet terén?

Azt hiszem, semmiképp sem anyagi célt jelölnék meg. Szeretném, ha az SBrick tényező lenne a világban, amit nagyon sokan ismernek; jó lenne, ha az SBrickkel való oktatás nagyobb teret kapna és minél több gyerek tanulna meg a segítségével programozni.


Ilyen kapcsolatokat keres az Sbrick és a Vengit:

Sbrick:

  • Viszonteladókat, hogy bővítse itthon és nemzetközi szinten a viszonteladói hálózatot. Pl.: játékbolt hálózatok, nagykereskedések
  • Befektetőt, aki segíthet a további növekedésben.

Vengit:

  • Olyan stratupokat, kkv-kat keresnek, akik olyan szolgáltatásokat szeretnének indítani, ahol sok felhasználóra számítanak, ezért érdekes lehet nekik a teljesítményhangolás és az üzemeltetés
  • Olyan cégeket, akik az IOT területén szeretnének dolgozni, együttműködni.

www.vengit.com

Előző cikkA legdinamikusabban fejlődő magyar KKV titka
Következő cikkInnováció a táplálkozás kiegészítők piacán

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here